Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Εύα Καϊλή: Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για Ανδρουλάκη -Ο τελευταίος διάλογός τους, τα αναπάντητα ερωτήματα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού «διαζυγίου» ήταν η διαγραφή της Εύας Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ένα θέμα που ασφαλώς θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος στις 11:30 στο Κάραβελ.

Μια πολιτική συμπόρευση ετών, οδηγήθηκε σε μια ηχηρή διάσταση: Εύα Καϊλή και Νίκος Ανδρουλάκης εκλέγονται ευρωβουλευτές από το 2014. Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2017, η Καϊλή τάχθηκε με τον Ανδρουλάκη, κόντρα στην Φώφη Γεννηματά, η οποία τελικά εξελέγη στον β’ γύρο. Ωστόσο, στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το Δεκέμβριο του 2021, η Εύα Καϊλή τάχθηκε με την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου. Η ρήξη είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται. Ακολούθησαν μια σειρά από κινήσεις και δηλώσεις της ευρωβουλευτού, που ενόχλησαν ιδιαίτερα την Χ. Τρικούπη και τον νέο πρόεδρο. Όμως το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται από τον περασμένο Ιούλιο με φόντο τις υποκλοπές. Ακολούθησαν πολυεπίπεδες διαφοροποιήσεις της Εύας Καϊλή, διαψεύσεις της για ρήξη με Ανδρουλάκη και ευρωομάδα σοσιαλιστών, για να φτάσουμε την περασμένη Παρασκευή, στην διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ, μετά την είδηση ότι ερευνάται για εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ.

Η ετεροχρονισμένη ευαισθησία του Ανδρουλάκη για την Εύα Καϊλή

Ανδρουλάκης για Εύα Καϊλή: Εκανε παιχνίδι Δούρειου Ίππου της ΝΔ

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», ανέφερε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που ανήρτησε ο ίδιος.

Επίσης, αργά το βράδυ της Παρασκευής και η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών (S&D) ανακοίνωσε ότι διέγραψε την Εύα Καϊλή. Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημ. Μάντζος της ζήτησε να παραδώσει την έδρα της στο κόμμα. 

Ανδρουλάκης: Τα περιστατικά που οδήγησαν στο να ξεχειλίσει το ποτήρι με την Καϊλή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Στούντιο με θέα» με τη Φαίη Μαυραγάνη, του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, είπε ότι ότι η Εύα Καϊλή διεγράφη για πολιτικούς λόγους προκειμένου να περιφρουρηθεί η παράταξη.

Σύμφωνα με όσα είπε το βράδυ της Παρασκευής, πήρε την απόφαση να διαγραφεί, «διότι το ποτήρι δεν είναι ούτε μισογεμάτο ούτε μισοάδειο. Το ποτήρι ξεχείλισε. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Άρα, η διαγραφή γίνεται για πολιτικούς λόγους». Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ευθέως ότι η Εύα Καϊλή λειτουργούσε ως «Δούρειος Ίππος» στην παράταξη για λογαριασμό της ΝΔ: «Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξή μας, γιατί κάποιοι θέλουν να κάνουν παιχνίδια δούρειου ίππου, υπονομεύοντας τη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι τον Δεκέμβριο και δείχνει να υπάρχει ανανέωση και ενίσχυση της παράταξή μας. Δεν θα δεχτώ κανένα εμπόδιο. Μηδενική ανοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα» είπε.

Ο κ. Ανδρουλάκης απαρίθμησε τα περιστατικά που τον οδήγησαν στην απόφαση διαγραφής Καϊλή:

  • Από τις 26 Ιουλίου όταν και κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το Predator, η κυρία Καϊλή επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα με δηλώσεις της στο Politico.
  • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκε από την αρμόδια επιτροπή PEGA ότι η κυρία Καϊλή προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα. Στην Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου οπότε και κλήθηκε να μιλήσει για το θέμα στο Στρασβούργο, «με ενημέρωσαν από την σοσιαλιστική ομάδα ότι προσπαθούσε να μη μπει προς συζήτηση στην Ολομέλεια».
  • Ο Ν. Ανδρουλάκης έμαθε επίσης ότι της είχαν πει να ψηφίσει αποχή στη ψηφοφορία για τον γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ψήφισε τον εκπρόσωπο του Λαϊκού Κόμματος.
  • Στις 22 Νοεμβρίου η Εύα Καϊλή προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της για το Κατάρ το οποίο είχε χαρακτηρίσει «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα». Επικαλέστηκε δε και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), παραβλέποντας πως αυτός έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους εργατών στη χώρα. Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ενοχλήσει σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη που είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη (BLUE SKY): « «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών». Μάλιστα έσπευσε να μεταβεί στο Στρασβούργο για να καταψηφίσει τη σχετική άποψη που εξέφρασε η Καϊλή για το Κατάρ σε σχετική ψηφοφορία.

Κατόπιν όλων αυτών, ο Νίκος Ανδρουλάκης όπως ο ίδιος είπε, ενημέρωσε τον Σεπτέμβριο την Πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, ότι η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ «μετά από αυτές τις επιλογές που δείχνουν ότι λειτουργούσε ως ένας δούρειος ίππος, ένας βραχίονας της Νέας Δημοκρατίας, στην παράταξή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης δεν απάντησε γιατί – ενώ είχε τα στοιχεία που επικαλείται – απέφυγε να διαγράψει την κυρία Καϊλή και περιορίστηκε σε μια κατ’ ιδίαν πληροφόρηση στην κα Πέρεθ ότι δεν θα την βάλει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. «Αλλοι θα πουν ότι καθυστερήσαμε, άλλοι θα πουν βιαστήκαμε» είπε επικαλούμενος και τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται. «Δεν προεδρεύω ως σατράπης. Τα ψηφοδέλτια είναι αυτά που απεικονίζουν την εικόνα. Εγώ πήρα μια πολιτική απόφαση, ακόμη και αν δεν υπήρχε το θέμα με το Κατάρ, η κα Καϊλή δεν θα ήταν υποψήφια ξανά» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος (μιλώντας στο Open) διευκρίνισε: «Για να μην μπερδευόμαστε, εδώ μιλάμε για ένα κοινό ποινικό έγκλημα. Οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων είναι άλλο πράγμα».

Η τελευταία συνομιλία που είχαν Ανδρουλάκης-Καϊλή

Σε ερώτηση αν έχει μιλήσει με την Εύα Καϊλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε στον ΑΝΤ1: «Η μόνη μας συνομιλία έγινε πριν μία εβδομάδα, με δική της επιδίωξη, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου».

Όπως περιέγραψε, η κα Καϊλή «ήρθε ενώπιον και άλλων Ελλήνων ευρωβουλευτών και μου είπε ότι “ κακώς με άδειασες για το θέμα του Κατάρ γιατί αυτά που είπα δεν είναι αυτά που γράφουν οι εφημερίδες. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι είναι πρωταθλήτρια χώρα εργασιακών δικαιωμάτων”».

«Υπάρχει βίντεο, υπάρχει και η μετάφραση» της απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης και το θέμα έληξε εκεί.

Η υπόθεση Καϊλή και η συσχέτιση των αποκαλύψεων με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, προκάλεσε και έντονη πολιτική αντιπαράθεση μετακή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης «Επιχειρεί το σύστημα Μητσοτάκη να συνδέσει δυο άσχετες μεταξύ τους υποθέσεις. Από τη μια τα «μπράβο» στην κ. Καϊλή από τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Δημητριάδη όσο προσπαθούσε να υποβαθμιστεί το θέμα της παρακολούθησής μου και τώρα εργαλειοποιείται η υπόθεσή της για να νομιμοποιήσουν την παρακολούθηση μου».

Πρόσθεσε δε πως «δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει η προσπάθεια να αμπαλάρουν μέσω του ζητήματος της εθνικής ασφάλειας, μια παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή και πολιτικού αρχηγού ενδιαμέσως της προεκλογικής εσωκομματικής περιόδου με τις έρευνες ενός κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπήκαν σε σπίτια ευρωβουλευτών και συνεργατών τους, διότι υπήρχαν πληροφορίες και βρήκαν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία οδηγούν στη δικαιοσύνη για λόγους εγκληματικής πράξης. Δεν καταλαβαίνω, τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης έχει να πει κάτι. Ας το πει δημοσίως ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν έχει στοιχεία για το εάν η προσαγωγή Καϊλή και άλλων στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου προέκυψε μέσω παρακολουθήσεων και συνέστησε αναμονή για τις επίσημες ανακοινώσεις των βελγικών Αρχών.

Οι αναφορές Ανδρουλάκη για «δούρειο ίππο» της ΝΔ προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. «Όσα λέει είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και δεν μπορεί να παριστάνει ούτε τον Πόντιο Πιλάτο, ούτε τον κήνσορα περί πολιτικής ηθικής. Όταν μάλιστα οι αποκαλύψεις αυτές φέρνουν στην μνήμη όλων μας τις πλέον κακές στιγμές του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν στη φυλακή κορυφαία στελέχη του. Δεν έχουμε υποστεί λοβοτομή σε αυτόν τον τόπο. Αρκετά πια με την υποκρισία» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Η διαγραφή του tweet Ανδρουλάκη για την Καϊλή

Σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης έσπευσε να διαγράψει από το λογαριασμό του στο twitter το μήνυμα με τα συγχαρητήρια που έδινε το στις 22 Ιανουαρίου 2022 στην Εύα Καϊλή για την εκλογή της στη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το tweet που διέγραψε ο Νίκος Ανδρουλάκης


Πηγή