Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Ζελένσκι για βύθιση Moskva: «Τα ρωσικά πλοία μπορούν να πάνε… μόνο στον βυθό»

Στην τελευταία του ομιλία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε τη γενναιότητα όλων των Ουκρανών που υπερασπίζονται τη χώρα, την 50ή ημέρα της ρωσικής εισβολής.

«Αυτούς που σταμάτησαν την προέλαση από ατελείωτες φάλαγγες ρωσικού εξοπλισμού, εκείνους που αποκρούουν τις συνεχείς επιθέσεις στο Ντονμπάς, εκείνοι που υπερασπίζονται ηρωικά τη Μαριούπολη, βοηθώντας ολόκληρο το κράτος μας να αντέξει, εκείνους που σταμάτησαν την επίθεση από το νότο και έκαναν διάσημο το χωριό Chornobaivka, αυτούς που έδιωξαν τον εχθρό από το βορρά, αυτούς που έδειξαν ότι η ρωσική αεροπορία είναι ανυπεράσπιστη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε βίντεο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι έκανε μια προφανή αναφορά στο ρωσικό καταδρομικό με κατευθυνόμενους πυραύλους Moskva, το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα την Πέμπτη. «Αυτούς που έδειξαν ότι τα ρωσικά πλοία μπορούν να πάνε… μόνο στον βυθό». Στο σημείο αυτό Ζελένσκι έκανε μια μεγάλη παύση, υπαινισσόμενος το περιστατικό με τους Ουκρανούς στρατιώτες στο Φιδονήσι.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι το πλοίο βυθίστηκε ως αποτέλεσμα έκρηξης μετά από πυρκαγιά άγνωστης προέλευσης που πυροδότησε τα αποθηκευμένα πυρομαχικά του πλοίου. Η Ουκρανία από την άλλη υποστηρίζει ότι έπληξε το Moskva με αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ και ότι αυτοί οι πύραυλοι προκάλεσαν τη φωτιά που πυροδότησε τα πυρομαχικά.

Moskva: Συμμετείχε στο διάσημο περιστατικό στο Φιδονήσι

Το Moskva ήταν ένα από τα πλοία που συμμετείχαν στο διάσημο περιστατικό στο Φιδονήσι τον Φεβρουάριο, όπου Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο μικροσκοπικό νησί της Μαύρης Θάλασσας εντοπίστηκαν να αντιδρούν με προκλητικά λόγια όταν απειλούνταν με βομβαρδισμό από τους Ρώσους που πλησίαζαν.

Σύμφωνα με το ηχητικό απόσπασμα που είδε το φως της δημοσιότητας, ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες απάντησε σε μια προειδοποίηση από ένα ρωσικό σκάφος που πλησίαζε να παραδώσει τα όπλα ή να αντιμετωπίσει βομβαρδισμό λέγοντας: «Ρωσικό πολεμικό πλοίο, άντε γαμ@@@».

Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι καταστρέφοντας τις μη στρατιωτικές υποδομές, η Ρωσία έδειξε «πόσο παράλογη» είναι η εισβολή, γιατί μαζί με την καταστροφή ουκρανικών πόλεων καταστρέφει και τη θέση της Ρωσίας στον κόσμο.


Πηγή