Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Ζελένσκι στο BBC: «Τα όπλα είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Ρωσία»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραχωρήσει οποιοδήποτε έδαφος της χώρας του σε μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.

Aυτό ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στο BBC με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας. Προειδοποίησε ότι η παραχώρηση εδαφών θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα μπορούσε «να συνεχίσει να επανέρχεται», ενώ τα δυτικά όπλα φέρνουν πιο κοντά την ειρήνη.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η προβλεπόμενη εαρινή επίθεση είχε ήδη ξεκινήσει.

«Οι ρωσικές επιθέσεις συμβαίνουν ήδη από διάφορες κατευθύνσεις», είπε.

«Τα όπλα είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Ρωσία»

Ωστόσο, πιστεύει ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας μπορούν να συνεχίσουν να αντιστέκονται στην προέλαση της Ρωσίας μέχρι να είναι σε θέση να εξαπολύσουν αντεπίθεση, αν και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση.

«Φυσικά, τα σύγχρονα όπλα επιταχύνουν την ειρήνη. Τα όπλα είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Ρωσία», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι στο BBC.

Ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με Ευρωπαίους ηγέτες την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διεθνή υποστήριξη και να ζητήσει σύγχρονα όπλα για την υπεράσπιση της χώρας του. Όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι «τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης».

Αλλά το Κίεβο έχει απογοητευτεί όλο και περισσότερο με την ταχύτητα με την οποία έχουν φτάσει τα δυτικά όπλα. Οι παραδόσεις αρμάτων μάχης, που υποσχέθηκαν τον περασμένο μήνα μια σειρά από δυτικές χώρες- συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου – πιστεύεται ότι απέχουν ακόμη εβδομάδες από την άφιξή τους στο πεδίο της μάχης.

«Ελπίζω ότι η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει στον πόλεμο»

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ασχολήθηκε επίσης με την απειλή του ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να διεξάγει πόλεμο μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα από το έδαφός του εάν έστω και ένας Ουκρανός στρατιώτης περάσει τα σύνορα.

«Ελπίζω ότι η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει στον πόλεμο», δήλωσε. «Αν το κάνει, θα πολεμήσουμε και θα επιβιώσουμε». Το να επιτραπεί στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει ξανά τη Λευκορωσία ως ορμητήριο για μια επίθεση θα ήταν «τεράστιο λάθος», πρόσθεσε.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μέρος της πλήρους εισβολής τους από τη Λευκορωσία πριν από 12 μήνες. Προχώρησαν νότια προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, αλλά αποκρούστηκαν και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες.

Όταν ρωτήθηκε αν τον εξέπληξε η τακτική της Ρωσίας στον πόλεμο, ο Ζελένσκι τη χαρακτήρισε «άνευ αξίας».

«Ο τρόπος με τον οποίο κατέστρεψαν τα πάντα. Εάν οι στρατιώτες τους έλαβαν και εκτέλεσαν αυτές τις εντολές, αυτό σημαίνει ότι μοιράζονται τις ίδιες αξίες».

Τα ουκρανικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία πέθαναν σε μεγαλύτερο αριθμό αυτόν τον μήνα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη φορά από την πρώτη εβδομάδα της εισβολής τους. Τα στοιχεία δεν μπορούν να επαληθευτούν, αλλά το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι τάσεις ήταν «πιθανότατα ακριβείς».

«Σήμερα, η επιβίωσή μας είναι η ενότητά μας», δήλωσε ο Ζελένσκι σχετικά με το πώς πιστεύει ότι θα τελειώσει ο πόλεμος. «Πιστεύω ότι η Ουκρανία μάχεται για την επιβίωσή της». Η χώρα του κινείται προς την Ευρώπη τόσο οικονομικά, όσο και μέσω των αξιών της, είπε.

«Επιλέξαμε αυτόν τον δρόμο. Θέλουμε εγγυήσεις ασφαλείας. Οποιοσδήποτε εδαφικός συμβιβασμός θα μας έκανε πιο αδύναμους ως κράτος», επισήμανε στο BBC.

«Δεν πρόκειται για τον ίδιο τον συμβιβασμό», είπε. «Γιατί να το φοβόμαστε αυτό; Έχουμε εκατομμύρια συμβιβασμούς στη ζωή μας κάθε μέρα».

«Το ερώτημα είναι με ποιον; Με τον Πούτιν; Όχι, γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Διάλογος μαζί του; Όχι. Γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη».


Πηγή