Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

ΗΠΑ: Η «ανατομία» των ενδιάμεσων εκλογών: Πώς ψήφισαν οι Αμερικανοί σε σχέση με το 2018

Αν και οι Ρεπουμπλικανοί περίμεναν να θριαμβεύσουν στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, τα exit polls δείχνουν πως ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται έχει σώσει την παρτίδα.

Την ώρα που για την Γερουσία η μάχη είναι οριακή όπως και στις εκλογές προ διετίας (49-48 οι Ρεπουμπλικανοί είναι οριακά μπροστά) για την Βουλή των Αντιπροσώπων όλα δείχνουν πως θα έχουν την πλειοψηφία, αλλά σε καμία περίπτωση στον βαθμό που ήλπιζαν.

Ο Μπάιντεν σώζει την παρτίδα -Απέφυγε τη βαριά ήττα των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Τα 5 συμπεράσματα -Οι Δημοκρατικοί αντιστάθηκαν, ρεπουμπλικανικό κύμα δεν υπήρξε

Σύμφωνα με το CNN πάντως και το exit poll που πραγματοποίησε, οι Δημοκρατικοί έχασαν έδαφος σε συγκριμένες κατηγορίες ψηφοφόρων, αλλά τουλάχιστον κερδίζουν σε Πολιτείες-κλειδιά.

Σύμφωνα με το CNN, ο Τζο Μπάιντεν έχει χάσει ένα σημαντικό ποσοστό από Λατίνους ψηφοφόρους, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πάρει με το μέρος τους ένα σεβαστό ποσοστό γυναικών.

Πώς ψήφισαν οι Αμερικανοί

Σύμφωνα λοιπόν με το CNN, οι συγκρίσεις με το 2018, δείχνουν τα εξής:

Ανά φύλο

Οι γυναίκες ψηφοφόροι έφταναν το 52%, αλλά το exit poll δείχνει να έχουν χάσει έδαφος οι Δημοκρατικοί κατά 9 μονάδες. Εξακολουθούν ωστόσο να έχουν μία διαφορά 8 μονάδων αντί 19 που είχαν προ τετραετίας. Αντίθετα, την ίδια ώρα οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κερδίσει έδαφος στους άνδρες κατά 10 μονάδες και είναι στο +14 από τους Δημοκρατικούς.

Ανά ηλικία:

Κι εδώ βγαίνουν χαμένοι οι Δημοκρατικοί. Στις ηλικίες 18-29 και 30-44 έχουν σημαντικό προβάδισμα, όμως από το +35 έχουν πέσει στο +28 και από το +19 στο +4 αντίστοιχα.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αυξήσει τη διαφορά και έχουν πάει από το +1 στο +10 (45-64 ετών) και από το +2 στο +12 στους 65 και άνω.

Ανά εθνότητα

Εδώ η διαφορές είναι τεράστιες υπέρ των Δημοκρατικών στους αφροαμερικανούς, ωστόσο και πάλι έχουν χάσει λίγο έδαφος.

Από το +85 έχουν πέσει στο +78 στις γυναίκες και από το +76 στο +65 στους άνδρες.

Στους λευκούς οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κερδίσει 7 μονάδες και είναι στο +28 στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες από την ισορροπία του 2018, κερδίζουν κατά 8 μονάδες.

Ανά περιοχή κατοικίας

Στους Λατίνους οι Δημοκρατικοί έχασαν έδαφος και πάλι. Από το +47 στις γυναίκες μειώθηκε στους +33 η διαφορά φέτος, ενώ στους άνδρες η πτώση των Δημοκρατικών είναι τεράστια καθώς από το +29 έπεσαν στο +8.

Στις πόλεις ο κόσμος στηρίζει τους Δημοκρατικούς, αλλά για 17 μονάδες έναντι 33 προ τετραετίας, ενώ προβάδισμα έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι εκτός μεγάλων πόλεων ως και 29 μονάδες.

Ανά τσέπη

Εδώ έρχεται μία μεγάλη νίκη των Δημοκρατικών. Οσων τα οικονομικά είναι καλά ή εξαιρετικά, τους δίνουν προβάδισμα 78 μονάδων, ενώ το 2018 οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδιζαν με 21 μονάδες!

Στους φτωχούς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι Δημοκρατικοί από το +69, βρίσκονται να χάνουν κατά 26 μονάδες.

Ανά επίπεδο εκπαίδευσης

Οι λευκοί χωρίς πτυχίο έχουν δώσει έδαφος στους Ρεπουμπλικάνους κατά 34 μονάδες, αλλά σε όλες τις άλλες κατηγορίες, οι Δημοκρατικοί αν και έχουν χάσει έδαφος, εξακολουθούν να έχουν προβάδισμα.

Ανα ιδεολογία

Οι φιλελεύθεροι ανέβασαν κι άλλο τη χαώδη διαφορά υπέρ των Δημοκρατικών στις 85 μονάδες, ενώ οι κεντρώοι έριξαν την διαφορά στις 15 μονάδες υπέρ των Δημοκρατικών, από τις 26 που ήταν το 2018. Οι Συντηρητικοί πάλι ανέβασαν τη διαφορά υπέρ των Ρεπουμπλικανών από το +67 στο +83.

Από τους ουδέτερους

Ατομα με ιδεολογία κατά και των δύο πλευρών, τείνει να στηρίξει περισσότερο τους Ρεπουμπλικάνους.

Πηγή: CNN


Πηγή