Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

ΗΠΑ: «Μάχη» για τον προϋπολογισμό -Κίνδυνος για «shutdown» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Η Γερουσία των ΗΠΑ προγραμματίζει να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για μία εβδομάδα μετά τη σχετική προθεσμία που λήγει την Παρασκευή, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι διαπληκτίζονται για ένα μακροπρόθεσμο νομοθετικό μέτρο, με πιθανές δαπάνες άνω των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό δήλωσε χθες ο Τσακ Σούμερ ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

«Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα αρμόδια όργανα είχαν θετικές και παραγωγικές συζητήσεις», δήλωσε ο Σούμερ στη διάρκεια μιας ομιλίας του προς τη Γερουσία. Αναφερόμενος σε ένα νομοσχέδιο σύντομης χρονικής περιόδου, το οποίο είναι γνωστό ως «ψήφισμα για τη συνέχεια – CR», ο ίδιος πρόσθεσε: «Αργότερα αυτή την εβδομάδα τα μέλη θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αναλάβουν ταχεία δράση για ένα CR για την περίοδο μιας εβδομάδας, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διαβουλεύσεις, για ένα νομοσχέδιο πλήρους χρηματοδότησης πριν από τις διακοπές».

Το ζήτημα της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ

Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι γνωστό ως «συλλογικό νομοσχέδιο» και καταρτίζεται για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο, ενώ θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Γερουσία, αλλά και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Μιτς Μακόνελ, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, προειδοποίησε ωστόσο ότι το συλλογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να συμπεριλάβει αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, χωρίς αντίστοιχη αύξηση των εσωτερικών δαπανών που δεν σχετίζονται με την άμυνα των ΗΠΑ.

Η αποτυχία να γίνει αυτό θα σημαίνει ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει ένα άλλο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης νωρίς την επόμενη χρονιά, όπως πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι Δημοκρατικοί συνάδελφοί μας έχουν ήδη ξοδέψει δύο χρόνια αυξάνοντας μαζικά τις εσωτερικές δαπάνες», είπε ο Μακόνελ κάνοντας αναφορά σε ένα νομοσχέδιο βοήθειας για την COVID το 2021, αλλά και ένα νομοσχέδιο του 2022 που περιλαμβάνει μεγάλες επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η κοινοβουλευτική μάχη στο τέλος του χρόνου αναφορικά με τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού έχει εξελιχθεί σε νομοθετική τελετουργία για την ψήφιση νομοσχεδίων που θα έπρεπε να έχουν ενεργοποιηθεί από την 1η Οκτωβρίου, όταν άρχισε το νέο οικονομικό έτος στην Ουάσινγκτον. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι διαπραγματευτές στα δύο κόμματα απέχουν από την επίτευξη συμφωνίας κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 1,7% από τις δαπάνες της προηγούμενης χρονιάς.

Κανένα από τα δώδεκα νομοσχέδια αποζημιώσεων για τις σχετικές δαπάνες δεν έχει συμφωνηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, εξέλιξη που σημαίνει ότι χωρίς την ανάληψη κοινοβουλευτικής δράσης από το Κογκρέσο, οι λειτουργίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από την εναέρια κυκλοφορία μέχρι τη λειτουργία των εθνικών πάρκων, την ιατρική έρευνα και τα προγράμματα για το περιβάλλον θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, όταν η διάθεση των κονδυλίων θα λήξει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Οι ηγέτες των δύο κομμάτων έχουν δηλώσει ότι μία απλή παράταση των τρεχουσών δαπανών μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2023, οπότε και λήγει το παρόν οικονομικό έτος, θα μπορούσε να λειτουργήσει σε βάρος των προγραμμάτων εθνικής ασφάλειας.

ΗΠΑ: Κίνδυνος να «κλείσει» η ομοσπονδιακή κυβέρνηση – Μνήμες 2018

Σε περίπτωση αποτυχίας των προσπαθειών, η Ουάσινγκτον θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο ντόμινο, καθώς οι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα τίθενται σε διαθεσιμότητα άνευ αποδοχών. Μία τέτοια κατάσταση καταγράφηκε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν για χρονικό διάστημα ρεκόρ 35 ημερών διακόπηκε η λειτουργία των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με συνέπεια τη διακοπή της λειτουργίας των μεγάλων αεροδρομίων στην Ανατολική Ακτή.


Πηγή