Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

ΗΠΑ: Οργή για το Facebook που παρέδωσε στις αρχές ιδιωτική συνομιλία για «παράνομη» έκτρωση

«Πυρά» δέχεται το Facebook γιατί παρέδωσε στην αστυνομία τα προσωπικά μηνύματα μιας εφήβου, με αποτέλεσμα η μητέρα της να κατηγορηθεί για «παράνομη» έκτρωση του κοριτσιού στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ.

Μεγάλη οργή επικρατεί καθώς το Facebook παρέδωσε τα μυστικά μηνύματα της έφηβης στις αρχές και οδήγησε τη μητέρα της σε σύλληψη αφού η αστυνομία διάβασε τις συνομιλίες της κόρης της για το σχέδιο «άμβλωσης», το οποίο είχε ολοκληρωθεί.

Σε μια εποχή που το ζήτημα των αμβλώσεων διχάζει σε φορτισμένο πολιτικό κλίμα ολόκληρη την Αμερική, γυναίκες παροτρύνονται να διαγράψουν το Facebook λόγω των φόβων περί προστασίας του απορρήτου.

Έγκυος 23 βδομάδες- 20 βδομάδες το επιτρεπόμενο όριο έκτρωσης στη Νεμπράσκα

Η Meta, η μητρική εταιρεία ττου Facebook, δήλωσε ότι συμμορφώθηκε με το ένταλμα της αστυνομίας όταν παρέδωσε πολλά μηνύματα μεταξύ της μητέρας από τη Νεμπράσκα των ΗΠΑ, Τζέσικα Μπέρτζες και της τότε 17χρονης κόρης της, Σελέστ.

Οι δυο τους είχαν τεθεί ύπό τον ερευνητικό φακό των αρχών σχετικά με αυτό που αναφέρεται ως ταφή ενός νεκρού, με την Σελέστ να λέει ότι απέβαλε στο ντους πριν τοποθετήσουν το έμβρυο σε ένα κουτί, το κάψουν και το θάψουν.

Ήταν έγκυος 23 εβδομάδων εκείνη την εποχή, σε μια πολιτεία που επιτρέπει τερματισμούς εγκυμοσύνης μόνο έως και 20 εβδομάδες.

Τόσο η μητέρα όσο και η κόρη κατηγορήθηκαν τον Απρίλιο για απόκρυψη ή εγκατάλειψη πτώματος καθώς και για δύο άλλα μικρότερα εγκλήματα, αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail.

H κατηγορούμενη μητέρα, Τζέσικα Μπρέτζες (Δεξιά)
H κατηγορούμενη μητέρα, Τζέσικα Μπρέτζες (Δεξιά)/ Πηγή: Daily Mail

Παράνομη απόκτηση και χορήγηση χαπιών για άμβλωση

Αλλά τον περασμένο μήνα, όταν οι συνομιλίες στο Facebook εξετάστηκαν από τους υπαστυνόυμους, η Τζέσικα Μπέρτζες, 41 ετών, κατηγορήθηκε επίσης για παράνομη απόκτηση και χορήγηση χαπιών για άμβλωση στην κόρη της. Μητέρα και κόρη είχαν συζητήσει στην εφαρμογή Messenger του Facebook πώς η Σελέστ θα μπορούσε να κάνει χρήση φαρμάκων για να οδηγηθεί σε έκτρωση και πώς θα μπορούσε εν τέλει να απορρίψει το έμβρυο.

Η έφηβη φέρεται να είπε ότι ανυπομονούσε να βγάλει το «πράγμα» από το σώμα της προτού ένας «φίλος» ειδοποιήσει την αστυνομία ότι είδε τη Σελέστ να παίρνει το πρώτο χάπι για την άμβλωση, που φέρεται να αγόρασε η μητέρα της.

Και οι δύο γυναίκες αρνήθηκαν τις κατηγορίες όταν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα. Τώρα, στα 18, η Σελέστ δικάζεται πλέον ως ενήλικη.Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι το Facebook παρέδωσε τις συνομιλίες στην αστυνομία της Νεμπράσκα αφού επιδόθηκε με ένταλμα.

«Οι υποστηρικτές του δικαιώματος των αμβλώσεων έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για την καταστροφική δύναμη της μαζικής παρακολούθησης»

Η υπόθεση έρχεται σχεδόν δύο μήνες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέψει την υπόθεση-ορόσημο Roe vs Wade, στερώντας ουσιαστικά εκατομμύρια Αμερικανίδες από το συνταγματικό τους δικαίωμα στην έκτρωση.

Οι ακτιβιστές υπέρ της επιλογής και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής είχαν προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες θα αναγκάζονταν να παραδίδουν πληροφορίες εάν περισσότερες πολιτείες θεσπίσουν αυστηρότερους νόμους για τις αμβλώσεις.

Οι χρήστες του Facebook κλήθηκαν να σκουπίσουν οριστικά τους λογαριασμούς τους, με το σύνθημα #DeleteFacebook να κερδίζει την προσοχή στο διαδίκτυο.

Η διεθνής οργάνωση για τα δικαιώματα, «Παγκόσμιο Κέντρο Δικαιοσύνης», δήλωσε: «Οι υποστηρικτές του δικαιώματος των αμβλώσεων έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για την καταστροφική δύναμη της μαζικής παρακολούθησης στα χέρια του κινήματος κατά των αμβλώσεων. Τώρα, βλέπουμε πώς θα μπορούσε να μοιάζει».

Το ένταλμα δεν μιλούσε για παράνομη έκτρωση

Η Meta, της οποίας πρόεδρος διεθνών υποθέσεων είναι ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου, Νικ Κλεγκ σχολίασε το γεγονός λέγοντας ότι ήταν η πολιτική της να συμμορφώνεται με τα κυβερνητικά αιτήματα όταν «ο νόμος απαιτεί από εμάς να το κάνουμε».

«Τίποτα στα έγκυρα εντάλματα που λάβαμε από τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου στις αρχές Ιουνίου, πριν από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν ανέφερε την άμβλωση»,σημείωσε.

«Τα εντάλματα αφορούσαν κατηγορίες που σχετίζονται με ποινική έρευνα και δικαστικά έγγραφα υποδεικνύουν ότι η αστυνομία εκείνη την εποχή ερευνούσε την υπόθεση ενός νεκρού μωρού που κάηκε και θάφτηκε. Και τα δύο αυτά εντάλματα συνοδεύονταν αρχικά από εντολές μη αποκάλυψης, οι οποίες μας εμπόδισαν να κοινοποιήσουμε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με αυτά. Οι εντολές έχουν πλέον αρθεί».

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων στις ΗΠ
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων στις ΗΠΑ/ Φωτογραφία AP

«Αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει»

Ο Τζέικ Λαπερούκ, του «Κέντρου για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία», μια ομάδα για τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, είπε ότι οι γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη πίεση καθώς περισσότερες πολιτείες διώκουν εγκλήματα που σχετίζονται με τις αμβλώσεις. «Αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει», πρόσθεσε.

«Εάν οι εταιρείες δεν θέλουν να καταλήξουν να παραδίδουν επανειλημμένα δεδομένα για έρευνες άμβλωσης, πρέπει να επανεξετάσουν τις πρακτικές τους σχετικά με τη συλλογή δεδομένων, την αποθήκευση και την κρυπτογράφηση».

Το WhatsApp, που ανήκει επίσης στη Meta, διαθέτει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Ωστόσο, η πλατφόρμα του Facebook δεν προσφέρει αυτό το επίπεδο απορρήτου ως προεπιλογή, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα μηνύματα αποθηκεύονται στους διακομιστές της και είναι πολύ πιο εύκολα αξιοποιήσιμα.


Πηγή