Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

ΗΠΑ προς ΟΗΕ: Επιβολή κυρώσεων σε άλλους 6 αξιωματούχους του Νότιου Σουδάν

Η Ουάσινγκτον ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλλει κυρώσεις σε άλλους έξι αξιωματούχους του Νότιου Σουδάν, που κατηγορούνται ότι παρατείνουν τον πόλεμο και εμποδίζουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στους έξι, συμπεριλαμβάνεται και ο υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ το οποίο συμβουλεύθηκε την Κυριακή το Γαλλικό Πρακτορείο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως και τα άλλα έξι στελέχη του κρατικού μηχανισμού που βρίσκονται σε μια μαύρη λίστα η οποία είχε καταρτιστεί το 2015, στους έξι αξιωματούχους προτείνεται να επιβληθούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί σε μια συνεδρίαση του
ΣΑ του ΟΗΕ την Πέμπτη.

Το Νότιο Σουδάν απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011, χάρη κυρίως στην υποστήριξη της Ουάσινγκτον, που παραμένει ο σημαντικότερος αρωγός του κράτους αυτού, αλλά είναι όλο και πιο δυσαρεστημένη με τον τρόπο που ενεργεί η κυβέρνηση του προέδρου Σάλβα Κιρ.

Οι ΗΠΑ προτείνουν να προστεθούν στη μαύρη λίστα ο υπουργός Άμυνας, Κουόλ Μαγιάνγκ Τζουκ, ο υπουργός Πληροφοριών Μάικλ Μακουέι και ο υπουργός Μάρτιν Ελία Λομούρο, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Τα υπόλοιπα τρία πρόσωπα είναι ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, ο Πολ Μαλόνγκ, ο Μάλεκ Ρούμπεν και ο Κοάνγκ Ραμπάνγκ Τσολ.

Με το ίδιο σχέδιο απόφασης, η Ουάσινγκτον εισηγείται επίσης την παράταση για έναν χρόνο των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στο Νότιο Σουδάν, καθώς και την ανανέωση της εντολής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

localStorage.clear();


Πηγή