Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

ΗΠΑ: Συμφωνία Lockheed Martin με Πεντάγωνο για την παραγωγή 375 μαχητικών F-35 εντός τριετίας

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και η Lockheed Martin Corp συμφώνησαν για την παραγωγή περίπου 375 μαχητικών F-35 μέσα σε μία τριετία, όπως ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε, ενώ αναμένεται αύξηση της τιμής μονάδας, για την πιο κοινή έκδοση του αναφερόμενου μαχητικού, εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών, αλλά και της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού.

Το F-35 θεωρείται από πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές το κορυφαίο όπλο που μπορεί να κατέχει ένας εθνικός στρατός, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ανάπτυξή του. Διαθέτει τεχνολογία stealth που το καθιστά «αόρατο» στα ραντάρ, ενώ δεν είναι ένα καταδιωκτικό αεροσκάφος, τύπου F-16.

Μπορεί να φέρει εις πέρας πολλαπλούς ρόλους ενώ έχει εξοπλιστεί με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Το F-35 Lightning II κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin και υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές: το F-35A συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης (CTOL), το F-35B με σύντομη απογείωση και κάθετη προσγείωση (STOVL) και το F-35C με υποβοηθούμενη βάση καταπέλτη.


Πηγή