Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

ΗΠΑ: Το υπ. Δικαιοσύνης δεσμεύεται για την τιμωρία των επιβατών που προκαλούν προβλήματα σε πτήσεις

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι δεσμεύεται πλήρως για την τιμωρία των επιβατών αεροπορικών εταιριών που παραβιάζουν τον ομοσπονδιακό νόμο.

Παράλληλα όμως, δεν θέλει να υιοθετήσει το αίτημα της αεροπορικής εταιρίας Delta Air Lines, για την ένταξη των καταδικασμένων επιβατών, σε μία κυβερνητική λίστα απαγόρευσης πτήσεων.

Σκέψεις να συμπεριληφθούν οι προβληματικοί επιβάτες, σε «μαύρη λίστα» απαγόρευσης πτήσεων

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Delta Εντ Μπάστιαν σε μία επιστολή του, στην οποία αναφέρθηκε πρώτο το Reuters την Παρασκευή, ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ να συμπεριλάβει τους επιβάτες που έχουν καταδικαστεί για διατάραξη των πτήσεων σε μία εθνική λίστα «απαγόρευσης πτήσεων» που θα μπορούσε να τους απαγορεύσει τα μελλοντικά ταξίδια, με οποιαδήποτε αεροπορική εταιρία.

Ο Μπάστιαν δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών περιστατικών και να αποτελέσει ένα ισχυρό σύμβολο για τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης με τις οδηγίες των μελών του πληρώματος σε επιβατικά αεροσκάφη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζόσουα Στούιβ δήλωσε σήμερα ότι το υπουργείο «εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στις έρευνες και στις ποινικές διώξεις για όσους εμπλέκονται σε εγκληματική συμπεριφορά, η οποία απειλεί την ασφάλεια των επιβατών, των πληρωμάτων, αλλά και των αεροσυνοδών».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης «θα κοινοποιήσει την επιστολή της Delta στα υπουργεία που έχουν σχετικές αρμοδιότητες», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ο υπ. Μεταφορών των ΗΠΑ τόνισε ότι είναι μονόδρομος η «μαύρη λίστα» των επιβατών

Ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ δήλωσε τη Δευτέρα στο CNN ότι «πρέπει να κοιτάξουμε» πως θα συμπεριλάβουμε τους επιβάτες που δεν συμμορφώνονται σε μία ομοσπονδιακή λίστα απαγόρευσης των πτήσεων.

Ο Μπάστιαν δήλωσε ότι η Delta έχει συμπεριλάβει περίπου 1.900 ανθρώπους στη λίστα «απαγόρευσης πτήσεων» της εταιρίας για την άρνησή τους να συμμορφωθούν με την υποχρέωσή τους να φορούν μάσκες, ενώ έχει παραδώσει περισσότερα από 900 ονόματα στην Υπηρεσία Ασφάλειας Αερομεταφορών (TCA) προκειμένου να επιβληθούν αστικές ποινές.

Το αίτημα της Delta έγινε σε μία χρονική περίοδο καταγραφής μιας αύξησης ρεκόρ στον αριθμό των επιβατών που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς στη διάρκεια των τελευταίων 13 μηνών.

Η Delta επεσήμανε ότι επί του παρόντος τηρείται μία λίστα απαγόρευσης πτήσεων, η οποία σχετίζεται με τις παρακολουθήσεις για την τρομοκρατία, επιτρέποντας στην αμερικανική κυβέρνηση να απαγορεύει σε άτομα που θεωρεί ότι απειλούν την πολιτική αεροπορία να ταξιδεύουν με αεροπορικές εταιρίες.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) έχει υιοθετήσει μία προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» και έχει αναφέρει περισσότερους από 36 επιβάτες στο FBI για το ενδεχόμενο άσκησης πιθανής ποινικής δίωξης.

Η Delta τον Σεπτέμβριο κάλεσε άλλες αεροπορικές εταιρίες για να μοιραστεί μαζί τους την «λίστα απαγόρευσης πτήσεων» που έχει, ώστε να διασφαλιστεί ότι άτομα «που έχουν απειλήσει την ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών δεν θα απειλήσουν και τις πτήσεις μιας άλλης αεροπορικής εταιρίας».


Πηγή