Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Η Άγκυρα σχεδιάζει συγκεντρώσεις υπέρ του Ερντογάν σε Γερμανία και Ολλανδία

Η τουρκική κυβέρνηση γνωστοποίησε σήμερα ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί συγκεντρώσεις στη Γερμανία και στην Ολλανδία προκειμένου να προτρέψει τους Τούρκους πολίτες που διαμένουν εκεί να υποστηρίξουν το «ναι» στο δημοψήφισμα που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι οι αρχές και στις δύο χώρες εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε την απαγόρευση των γερμανικών και ολλανδικών αρχών για τη διεξαγωγή τέτοιου είδους συγκεντρώσεων χαρακτηρίζοντάς τις αντιδημοκρατικές κι επισήμανε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να διοργανώνει προεκλογικές εκδηλώσεις έως το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

«Κανείς από εσάς δεν μπορεί να μας αποτρέψει» είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε μια προεκλογική συγκέντρωση στη νότια Τουρκία.

«Μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε, να συναντηθούμε με τους πολίτες μας, να πραγματοποιήσουμε τις συγκεντρώσεις μας».

Την ίδια ώρα, αρκετά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Άγγελας Μέρκελ διατύπωσαν τις ανησυχίες τους σήμερα σχετικά με τους Τούρκους υπουργούς που προσπαθούν να κερδίσουν την υποστήριξη μεταξύ των 1,5 εκατομμυρίων Τούρκων που ζουν στη Γερμανία.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Γιούργκεν Χαρντ, εκπρόσωπος τύπου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του συντηρητικού κόμματος Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς:

«Δεν θέλουμε να προωθείται το αντιδημοκρατικό και παράνομο δημοψήφισμα της Τουρκίας σε γερμανικό έδαφος».

Την οργή των τουρκικών αρχών προκάλεσαν οι ακυρώσεις συγκεντρώσεων στη Γερμανία για λόγους ασφαλείας και η τουρκική ηγεσία κατηγορεί τη Γερμανία ότι υιοθετεί δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί σχεδιάζει εντούτοις να μιλήσει σε εκδηλώσεις αύριο στο Λεβερκούζεν και την Κολωνία.

Από την πλευρά της η ολλανδική κυβέρνηση γνωστοποίησε χθες ότι θα ενημερώσει την Άγκυρα για την αντίθεσή της στις «ανεπιθύμητες» προτάσεις σχετικά με τη διεξαγωγή μιας συγκέντρωσης για το δημοψήφισμα στο Ρότερνταμ.

«Οι Ολλανδοί μας είπαν “δεν μπορείτε να κάνετε εκστρατεία σε δημόσιους χώρους”. Τι εννοείτε, δεν μπορούμε; Πού είναι η δημοκρατία… πού βρίσκεται η ελευθερία της έκφρασης;» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Πηγή