Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Η Αιδηψός ήταν το δώρο στη θεά Αθηνά για να μείνει πάντα υγιής – Newsbeast

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη της Ελλάδας, γνωστή κυρίως για τις ιαματικές πηγές της. Ο λόγος για την Αιδηψό, τη μικρή και πανέμορφη πόλη της βόρειας Εύβοιας, με τις ιαματικές ιδιότητες των θερμών πηγών της να είναι γνωστές από την αρχαιότητα, καθώς υπάρχουν αναφορές σε αυτές στα έργα του Πλούταρχου, του Στράβωνα, του Αριστοτέλη και άλλων.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νερό ανάβλυσε όταν ο Ήφαιστος χτύπησε τη γη με το σφυρί του, όταν η θεά Αθηνά του το ζήτησε ως χάρη, διότι ήθελε θερμά λουτρά για να μένει πάντα υγιής. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, Ρωμαίοι αυτοκράτορες και στρατηγοί έκαναν την Αιδηψό αγαπημένο τους θέρετρο, ενώ αιώνες αργότερα, οι ιαματικές πηγές της προσέλκυαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Γουΐνστον Τσώρτσιλ, η Γκρέτα Γκαρμπο, η Μαρία Κάλλας και άλλοι.

Όμως, η Αιδηψός είναι και ένα όμορφο μέρος, με πολλά νεοκλασικά κτίρια, που αποπνέουν έναν αέρα νοσταλγικό, ενώ τα γραφικά καφενεδάκια εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Στο υδροθεραπευτήριο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την αρχαιολογική συλλογή, με ευρήματα από τις ανασκαφές στη γύρω περιοχή. Πολλοί και ενδιαφέροντες χώροι ξανοίγονται γύρω από την Αιδηψό, όπως η Σπηλιά Σύλλα.

Οι πηγές της Αιδηψού είναι περισσότερες από 80. Από αρχαιολογικά ευρήματα έχει διαπιστωθεί πως ο χώρος από όπου αναβλύζουν τα νερά είχε κινήσει το ενδιαφέρον των πρώτων προϊστορικών ανθρώπων. Οι πηγές είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον 20.000 χρόνια.


Πηγή