Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Η αποποινικοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης μειώνει τον δείκτη εγκλήματος, βρίσκει έρευνα

Ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν πως το μέτρο της αποποινικοποίησης της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς έχει οδηγήσει σε μείωση των εγκλημάτων στις αμερικανικές πολιτείες που συνορεύουν με το Μεξικό.

Η μελέτη βρήκε πράγματι πως οι κοντινές πολιτείες στο Μεξικό, τον βασικό προμηθευτή μαριχουάνας των ΗΠΑ, γνώριζαν μείωση του δείκτη εγκλήματος κατά 13% από τη στιγμή που αποποινικοποίησαν τη χρήση της φαρμακευτικής μαριχουάνας.

Η οικονομολόγος Evelina Gavrilova, που συνυπογράφει τη μελέτη, δήλωσε στον «Guardian»: «Αυτοί οι νόμοι επιτρέπουν στους ντόπιους αγρότες να φυτέψουν μαριχουάνα που μπορεί να πωληθεί στα φαρμακεία, όπου εκεί πωλείται νόμιμα. Αυτοί οι καλλιεργητές είναι σε απευθείας ανταγωνισμό με τα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού που φέρνουν παρανόμως τη μαριχουάνα στις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, τα καρτέλ έχουν πολύ λιγότερη δουλειά».

Κάτι που καταλήγει, μας λέει, σε μια μείωση του εγκλήματος και της βίας που ενυπάρχει στη μαύρη αγορά της διακίνησης του ναρκωτικού: «Όταν υπάρχει νόμος υπέρ της φαρμακευτικής μαριχουάνας», συνεχίζει, «παρατηρούμε πως το έγκλημα στα σύνορα μειώνεται επειδή ξαφνικά υπάρχει πολύ λιγότερο λαθρεμπόριο και πολύ λιγότερη βία που συνδέεται με αυτά».

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα εγκληματολογικά δεδομένα του FBI αλλά και τις υποθέσεις ανθρωποκτονίας από το 1994-2002 και βρήκαν πως ο μεγαλύτερος αντίκτυπος του νόμου φάνηκε στην Καλιφόρνια, όπου ο αντίστοιχος δείκτης εγκλήματος έπεσε κατά 15%. Όσο για τις ανθρωποκτονίες που συνδέονται με τη δράση των καρτέλ, η μελέτη κατέγραψε μείωση της τάξης του 41%! Και άλλο ένα 19% στις διαρρήξεις.

AP_17361653858111

Η Gavrilova καταλήγει: «Όταν η επίδραση στο έγκλημα είναι τόσο σημαντική, είναι εξόφθαλμα καλύτερο να ρυθμίζεις τη διακίνηση μαριχουάνας και να επιτρέπεις στον κόσμο να πληρώνει φόρους γι’ αυτή, αντί να την κάνεις παράνομη»…

Στις ΗΠΑ σήμερα κάπου 30 πολιτείες έχουν νόμους που επιτρέπουν με κάποιον τρόπο την πώληση μαριχουάνας, από την περιορισμένη χρήση της φαρμακευτικής εκδοχής της μέχρι και την πλήρη αποποινικοποίηση μικροποσοτήτων της για ψυχαγωγικούς σκοπούς…

localStorage.clear();


Πηγή