Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Η Αργεντινή καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση σε προσφυγικό καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας

Η διπλωματία της Αργεντινής καταδίκασε χθες Τετάρτη την επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων στη Γάζα, που βομβαρδίστηκε δυο φορές, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο δεκάδες άμαχοι και στα δυο πλήγματα.

«Η Αργεντινή καταδίκασε απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα. Μολαταύτα, τίποτα δεν δικαιολογεί την παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της υποχρέωσης να προστατεύεται ο άμαχος πληθυσμός», υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε δυο φορές τον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπαλίγια, προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 195 άνθρωποι και να παγιδευτούν στα συντρίμμια άλλοι 120, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Χαμάς, που κυβερνά τον μικρό, εξαιρετικά πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Οι αρχές του Ισραήλ ανέφεραν πως έβαλαν στο στόχαστρο διοικητή της Χαμάς, τον Ιμπραήμ Μπιάρι, που παρουσίασαν ως έναν από τους υπεύθυνους για την πολυαίμακτη επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του πολέμου που πλέον έχει μπει στην 27η ημέρα του.

Λωρίδα της Γάζας: Χιλιάδες οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Στη Λωρίδα της Γάζας κάπου 8.800 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3.648 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Χαμάς. Άλλοι 2.000 και πλέον άνθρωποι αγνοούνται, καθώς στην πλειονότητά τους θάφτηκαν στα συντρίμμια κτιρίων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κατά τις ισραηλινές αρχές, πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, οι περισσότεροι άμαχοι, την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, της πιο πολύνεκρης από καταβολής κράτους το 1948.

Τουλάχιστον 240 όμηροι βρίσκονται ακόμη στα χέρια της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα, πάντα σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Στη Λατινική Αμερική, η Βολιβία ανακοίνωσε την απόφασή της να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ εξαιτίας της «δυσανάλογης» επίθεσης του στρατού του στη Γάζα με διακηρυγμένο στόχο τον «αφανισμό» της Χαμάς, ενώ Χιλή και Κολομβία ανακάλεσαν για διαβουλεύσεις αντίστοιχα τον πρεσβευτή και την πρεσβεύτριά τους από το Τελ Αβίβ.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Αργεντινής κάλεσε επίσης να αφεθεί να περάσει η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τον παλαιστινιακό πληθυσμό «απρόσκοπτα» και «επειγόντως».

Στην Αργεντινή ζει η μεγαλύτερη ισραηλιτική κοινότητα στη Λατινική Αμερική, που αριθμεί πάνω από 250.000 μέλη.


Πηγή