Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Η ασυνήθιστη απόδραση που έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές της Κίνας

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αρχές στην Κίνα για δύο άνδρες, που απέδρασαν από φυλακή στην επαρχία Λιαονίνγκ, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο.

Εξαιρετικά ασυνήθιστη είναι και η κίνηση των κινεζικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ζητούν τη βοήθεια των πολιτών για να εντοπίσουν τους δύο δραπέτες, δίνοντας μάλιστα και ποσό περίπου 15.000 δολαρίων σε όποιον έχει πληροφορίες, που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δύο ανδρών.

Οι δύο κρατούμενοι εξέτιαν ποινές ισοβίων και πιστεύεται πως δεν έχουν ακόμα φύγει από την επαρχία Λιαονίνγκ.

Όπως σημειώνει το BBC, είναι ασυνήθιστες οι αποδράσεις στην Κίνα κι εξίσου ασυνήθιστο να τις μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Δραπέτες είναι ο 33χρονος Wang Lei και ο 30χρονος Zhang Guilin, οι οποίοι απέδρασαν από τη φυλακή Lingyuan. Ο πρώτος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για απαγωγή το 2017. Η εκτέλεσή του αναβλήθηκε για δύο χρόνια και στη συνέχεια η ποινή του μεταβλήθηκε σε ισόβια, λόγω καλής συμπεριφοράς.

Ο δεύτερος είχε φυλακιστεί για ληστεία. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε επτά χρόνια φυλακή, το 2001, αλλά το 2008, έναν χρόνο μετά την αποφυλάκισή του, ξανασυνελήφθη για το ίδιο αδίκημα. Το 2009 καταδικάστηκε σε ισόβια ενώ είχε ήδη επιχειρήσει να αποδράσει άλλες δύο φορές.

Για το πώς κατάφεραν να διαφύγουν οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Κάποια ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως απέδρασαν φορώντας στολές, που είχαν κλέψει από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους μαζί με τις κάρτες πρόσβασής τους. Το κινεζικό ραδιόφωνο, ωστόσο, μετέδωσε πως η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται και πως είναι πιθανό να απέδρασαν από ένα παράθυρο.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι δύο κρατούμενοι εξέτιαν ποινές ισοβίων, πιστεύεται πως κρατούνταν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και ασκείται έντονη κριτική στις σωφρονιστικές υπηρεσίες τόσο για την απόδραση όσο και για το γεγονός πως δεν έχουν ακόμα συλληφθεί οι δύο δραπέτες. Πολλοί πάντως πιστεύουν πως οι δύο κρατούμενοι εκμεταλλεύτηκαν και τη χαλαρότητα αυτής της εβδομάδας, κατά την οποία στην Κίνα γιορτάζεται η «εθνική ημέρα».

localStorage.clear();


Πηγή