Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Η Βολιβία κατηγορεί Ισπανούς διπλωμάτες για προσπάθεια απομάκρυνσης καταζητούμενου συνεργάτη του Έβο Μοράλες

Η Βολιβία κατηγορεί Ισπανούς διπλωμάτες για προσπάθεια απομάκρυνσης καταζητούμενου συνεργάτη του Έβο Μοράλες

Η Βολιβία κατηγόρησε χθες την Ισπανία για απόπειρα να διευκολύνει τη διαφυγή του Χουάν Ραμόν Κιντάνα, πρώην στενού συνεργάτη του εξόριστου προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Μεξικού στη Λα Πας, κάτι που διαψεύδει με απόλυτο τρόπο η Μαδρίτη.

Η κατηγορία τούτη διατυπώνεται σε συνδυασμό προς το επεισόδιο της Παρασκευής—όταν η βολιβιανή αστυνομία σταμάτησε έξω από τη μεξικανική πρεσβεία δύο Ισπανούς διπλωμάτες, που συνοδεύονταν από κουκουλοφόρους ενόπλους, σύμφωνα με τη Λα Πας—που έχει προκαλέσει ρωγμές στις σχέσεις ανάμεσα στην Ισπανία και τη Λατινοαμερικανική χώρα.

«Πιστεύουμε πως το σχέδιο ήταν να βγάλουν τον εγκληματία Χουάν Ραμόν Κιντάνα» από τη μεξικανική πρεσβεία, όπου είχε καταφύγει, πιθανολόγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας, Αρτούρο Μουρίγιο, προσθέτοντας: «Αυτό απέτυχε».

Η Μαδρίτη, που θα αποστείλει ερευνητές για να διαπιστώσουν τα γεγονότα στο περιστατικό της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια εθιμοτυπικής συνάντησης της επιτετραμένης της πρεσβείας Κριστίνα Μπορεγέρο στην μεξικανή πρέσβειρα Μαρία Τερέσα Μερκάδο, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως υπήρξε τέτοιο σχέδιο.

«Το ΥΠΕΞ επιθυμεί να διευκρινήσει πως «η επιτετραμένη της πρεσβείας πραγματοποιούσε αποκλειστικώς μία αβροφροσύνης και αρνείται απερίφραστα πως σκοπός ήταν να διευκολύνει την έξοδο ανθρώπων στους οποίους έχει δοθεί άσυλο στις εγκαταστάσεις» [της μεξικανικής πρεσβείας]».

Σε βίντεο που προβλήθηκε σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης γίνεται ορατό πως ένοπλοι φρουροί σταματούν ένα αυτοκίνητο, από το οποίο βγαίνουν οι επιβαίνοντες, τουλάχιστον ένας εκ των οποίων φορούσε κουκούλα. Σύμφωνα με τις ισπανικές εφημερίδες El Pais κι El Mundo, οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο ήσαν Ισπανοί αστυνομικοί εντεταλμένοι για τη φύλαξη του διπλωματικού προσωπικού, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιώσει άμεσα το ισπανικό ΥΠΕΞ.


Πηγή