Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Η Γαλλία ζητεί να μην συνδέεται το θέμα του πυρηνικού προγράμματος με αυτό των Δυτικών κρατουμένων στο Ιράν

Η Γαλλία θεωρεί ότι δεν πρέπει να συνδέεται το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αυτό των Δυτικών κρατουμένων στο Ιράν.

Το Παρίσι θεωρεί προτιμότερο να επικεντρωθεί στην ανάγκη η Τεχεράνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο θέμα του πυρηνικού της προγράμματος.

“Δεν έχω να σχολιάσω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν” για την απελευθέρωση πέντε Αμερικανών κρατουμένων, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, στο τέλος μιας συνάντησης στη Νέα Υόρκη με τον Ραφαέλ Γκρόσι, τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/ΙΑΕΑ), στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

“Πιστεύω ότι πρέπει τουλάχιστον να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να το ξεχωρίζουμε από το θέμα του πυρηνικού προγράμματος”, δήλωσε σε δημοσιογράφους. “Αυτό δεν έχει καμιά σχέση. Μην το συνδέετε, δεν θα ήταν φρόνιμο να το κάνουμε”.

Γαλλία: «Το Ιράν συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα και αυτό αποτελεί αιτία πολύ μεγάλης ανησυχίας»

Τέσσερις Γάλλοι συνεχίζουν να “κρατούνται αυθαίρετα” στο Ιράν.

Τη Δευτέρα, πέντε Αμερικανοί απελευθερώθηκαν από το Ιράν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, την επίτευξη της οποίας διευκόλυνε η αποδέσμευση έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων από έσοδα από το ιρανικό πετρέλαιο που είχαν παγώσει.

Ορισμένοι παρατηρητές διερωτώνται για τον αντίκτυπο αυτής της αποδέσμευσης ιρανικών πόρων που είχαν παγώσει σε μια επανάληψη των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

“Είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε καλά αυτά τα δύο, να μην γίνεται σύνδεση μεταξύ των δύο”, επέμεινε η Κολονά.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι ζήτησε από την πλευρά του περισσότερη “σαφήνεια”. “Προφανώς τα πράγματα συνδέονται αλλά αν τα συνδέουμε πολύ, στο τέλος η σύγχυση αυξάνεται”.

Με κίνδυνο να χάσουμε το ουσιώδες, άφησε να εννοηθεί η Γαλλίδα υπουργός, για την οποία “το Ιράν συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα και αυτό αποτελεί αιτία πολύ μεγάλης ανησυχίας”.

“Ζητούμε από το Ιράν να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του, να συνεχίσει μια αποκλιμάκωση και όχι κλιμάκωση” δήλωσε. “Και αν δεν το κάνει, θα εναπόκειται στον διεθνή οργανισμό ατομικής ενέργειας να αντλήσει τα συμπεράσματα υπό τη μορφή μιας έκθεσης που θα υποβληθεί στα κράτη για να αποφασίσουν”.

Το Ιράν, που αρνείται συνεχώς ότι θέλει να αποκτήσει ατομική βόμβα, ξεπέρασε σταδιακά τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015, αντιδρώντας στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, την οποία αποφάσισε το 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η συμφωνία αυτή είχε στόχο να περιορίσει τις πυρηνικές δραστηριότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα μια άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Γκρόσι επανέλαβε ότι το Ιράν συνεχίζει να “εμπλουτίζει (ουράνιο) σε πολύ υψηλά επίπεδα, κοντά στη στρατιωτική βαθμίδα”.

“Δεν έχουμε πλέον την απαραίτητη ορατότητα για να δώσουμε εγγυήσεις ότι όλα είναι σε τάξη”, δήλωσε καθώς το Ιράν απέσυρε τη διαπίστευση από “τους πλέον έμπειρους” επιθεωρητές.


Πηγή