Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Η δήλωση Τσίπρα που οδήγησε στην ακύρωση της συνάντησης με τον Χριστοδουλίδη

Η ακύρωση της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, φαίνεται πως έχει αρκετό παρασκήνιο.

Το
ραντεβού είχε κλειστεί επί τη ευκαιρία
της επίσκεψής του κ. Τσίπρα στην Κύπρο
με αφορμή την ονοματοδοσία της Κεντρικής
Πλατείας «Βάσος Λυσσαρίδης» στα Λεύκαρα.

Ωστόσο
μία δήλωση του αρχηγού του
ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντησή
του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου,
φαίνεται πως προκάλεσε
ιδιαίτερη ενόχληση στον κ. Χριστοδουλίδη.

Όπως αναφέρει η Hellas Journal, ο Κύπριος πρόεδρος θεώρησε ότι ο Αλ. Τσίπρας με την επίμαχη δήλωσή του, προεξόφλησε ως δεδομένη τη επανέναρξη των συνομιλιών από το Κραν Μοντανά.

Ακολούθησαν προσπάθειες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να υπάρξει ένα τετ α τετ των δύο ανδρών σε πιο άτυπο πλαίσιο, ώστε να αποχαρακτηριστεί ο όποιος πολιτικός χαρακτήρας της συνάντησης, η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί στα Λεύκαρα.

Η δήλωση Τσίπρα που ενόχλησε τον Χριστοδουλίδη

«Θέλω να πω επίσης ότι υπάρχει ένα μομέντουμ τούτη την ώρα που αφορά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο φονικός σεισμός και αυτή η μεγάλη καταστροφή στην Τουρκία αλλάζει το κλίμα πιστεύω ανάμεσα στους λαούς σε κάθε περίπτωση, γιατί οι λαοί δεν είναι αυτοί που έχουν να χωρίσουν. Ωστόσο, διαμορφώνεται μια προοπτική να αλλάξει και η ατζέντα της συζήτησης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Με σαφείς κόκκινες γραμμές, αλλά με μια προοπτική επίλυσης των διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά και για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και βεβαίως να προσπαθούμε κάθε μέρα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για τη δικαιοσύνη, για την άμβλυνση των ανισοτήτων, διότι ας μην ξεχνάμε, αυτός είναι ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων, αυτός είναι ο ρόλος της Αριστεράς» είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωση που φαίνεται να έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Πηγή