Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Η «εκδίκηση» του Πούτιν: Drones που έγραφαν «για τη Μόσχα» και «για το Κρεμλίνο» σάρωσαν την Ουκρανία τη νύχτα

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε ένα μπαράζ πυραύλων και drone-καμικάζι στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας τη νύχτα, μια ημέρα μετά την φερόμενη επίθεση με drones κατά του Κρεμλίνου.

Περίπου 40 drones φορτωμένα με εκρηκτικά και με χαραγμένες τις λέξεις το «για τη Μόσχα» και «για το Κρεμλίνο» εκτοξεύτηκαν σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κίεβο, στην Οδησσό και στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, τα μηνύματα που ήταν γραμμένα στα ρωσικά, ήταν προφανής αναφορά στην υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, την Τετάρτη.

«Για τη Μόσχα» -Το ένα από τα δύο drones-καμικάζι του Πούτιν που φωτογράφισε και δημοσίευσε η Νότια Διοίκηση της Ουκρανίας
«Για τη Μόσχα» -Το ένα από τα δύο drones-καμικάζι του Πούτιν που φωτογράφισε και δημοσίευσε η Νότια Διοίκηση της Ουκρανίας – Φωτογραφία: Facebook

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Νότια Διοίκηση της Ουκρανίας δείχνουν τα μηνύματα στην ουρά δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), τα οποία «υποδεικνύουν τον προφανή λόγο της επίθεσης».

Σφοδρά τα «αντίποινα» του Πούτιν στην Ουκρανία για την φερόμενη επίθεση στο Κρεμλίνο

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο εξαγριωμένος Πούτιν εκτόξευσε 24 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed γεμάτα εκρηκτικά στο Κίεβο. Σύμφωνα με τη Νότια Διοίκηση της Ουκρανίας, άλλα 15 drones Shahed-131/136 εκτοξεύτηκαν στην Οδησσό, εκ των οποίων 12 καταστράφηκαν από δυνάμεις αεράμυνας και κινητές ομάδες πυρός. Τα άλλα τρία χτύπησαν κοιτώνες εκπαιδευτικού ιδρύματος.

«Για το Κρεμλίνο» έγραφε το drone που έπεσε στην Οδησσό το βράδυ της Τετάρτης
«Για το Κρεμλίνο» έγραφε το drone που έπεσε στην Οδησσό το βράδυ της Τετάρτης
– Φωτογραφία: Facebook

Πύραυλοι και drones έπεσαν επίσης σωρηδόν στη νότια πόλη της Νικόπολης, καταστρέφοντας 11 σπίτια και τραυματίζοντας έναν 32χρονο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από τις επιθέσεις.

Τα πλήγματα ήρθαν ώρες αφότου η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προσπάθησε να δολοφονήσει τον Πούτιν σε διπλή επίθεση με drones στο Κρεμλίνο -ισχυρισμούς που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέψευσε κατηγορηματικά.

Λίγο αργότερα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ζήτησε τη «φυσική εξάλειψη» του Ζελένσκι ως αντίποινα στην φερόμενη επίθεση, ενώ Βρετανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι θεωρούν την επίθεση ως μια κυνική επιχείρηση προβοκάτσιας από τη Ρωσία προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή της Ουκρανίας από την αντεπίθεσή της και να συγκεντρώσει την υποστήριξη των πολιτών στην πατρίδα.


Πηγή