Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα από τις κερδισμένες χώρες - Θα γίνει εντατική διαβούλευση στη Βουλή για τα 72 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.

Η Ελλάδα από τις κερδισμένες χώρες – Θα γίνει εντατική διαβούλευση στη Βουλή για τα 72 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. – Newsbeast


«Είναι η πρώτη παρουσία μου στη Βουλή μετά την ιστορική απόφαση των Βρυξελλών για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει της χώρες μέλη της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κορονοϊού. Κάποιοι έσπευσαν πρόωρα να αμφισβητήσουν τη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την αλληλεγγύη της, αλλά διαψεύστηκαν. Ούτε λεπτό και από κανέναν στις εξαντλητικές συνεδριάσεις των Βρυξελλών δεν αμφισβητήθηκε η ουσία του Ταμείου» δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Όπως τόνισε «σηματοδοτείται η ενίσχυση των ευρωπαϊκών κρατών από ένα κεφάλαιο, με αμοιβαίες εγγυήσεις. Είναι μια ιστορική στιγμή για την εξέλιξη και εμβάθυνση της Ε.Ε. Η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες καθώς οι καθαρές εισροές που θα λάβει είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη ως προς το ΑΕΠ. Μιλάμε για 72 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 19 δις θα κατευθυνθούν σε άμεσες επιδοτήσεις. Η Ευρώπη έκανε αυτό το τολμηρό βήμα».

«Βρισκόμαστε, συνέχισε ο πρωθυπουργός, μπροστά σε μια εθνική πρόκληση ως προς τη διαχείριση των κονδυλίων. Το κρίσιμο στοίχημα είναι οι πόροι αυτοί που θα λάβουμε, να κατευθυνθούν σωστά. Πρέπει να μετατρέψουμε το Next Generation EU σε Next Generation Hellas. Πρέπει να προσφέρουμε στους νέους μας καλές δουλειές. Επεξεργαζόμαστε ένα εθνικό συνεκτικό σχέδιο για τη μόχλευση όλων των διαθέσιμων κεφαλαίων. Η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει αυτή τη φορά με ασύντακτες διαδικασίες και καθυστερήσεις στους σχεδιασμούς και την απορρόφηση. Το κυβερνητικό σχέδιο θα είναι βασισμένο στις προτάσεις Πισσαρίδη που ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις. Τους επόμενους δύο μήνες θα γίνει εντατική διαβούλευση σε επίπεδο Κοινοβουλίου αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση προκειμένου να καταθέσουμε τις τελικές μας προτάσεις μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να εγκριθούν από την Κομισιόν και να εκταμιευθούν τα πρώτα χρήματα αρχές του 2021».


Πηγή