Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Η επιλογή νέου δικαστή βάζει φωτιά στo προεκλογικό σκηνικό στις ΗΠΑ

Η επιλογή νέου δικαστή βάζει φωτιά στo προεκλογικό σκηνικό στις ΗΠΑ – Newsbeast

Η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ πουλάει ήδη μπλουζάκια με το σύνθημα «Fill that seat» ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τονίζει την ικανότητά του να επιλέγει δικαστικούς που στηρίζουν «το κράτος δικαίου» για το Ανώτατο Δικαστήριο, την ώρα που οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν ότι η επιλογή ακόμη ενός συντηρητικού δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών και του δικαιώματος στην περίθαλψη.

Κι όλα αυτά για το κενό που προέκυψε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ την Παρασκευή, θέμα που έχει πυρπολήσει την προεκλογική περίοδο δύο μήνες πριν τις εκλογές. Η προοπτική να υπάρχει πλειοψηφία 6-3 υπέρ των συντηρητικών δικαστών ηλεκτρίζει τους ψηφοφόρους, την ώρα που το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ είναι ήδη πολωμένο.

«Θα καλέσουμε τον αμερικανικό λαό να πολεμήσει μαζί μας, τονίζοντας τις επιβλαβείς επιπτώσεις που θα έχει ένα δικαστήριο γεμάτο ιδεολόγους της δεξιάς» δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Μέριλαντ Κρις Βαν Χόλεν.

Ένας υπεύθυνος για την προεκλογική στρατηγική των Δημοκρατικών στην κρίσιμη πολιτεία Ουισκόνσιν σχολίασε ότι το κεντρικό μήνυμα προς τους ψηφοφόρους θα είναι πως ό,τι και να γίνει με την έδρα της Γκίνσμπεργκ, θα πρέπει να επιλέξουν τους Δημοκρατικούς αν θέλουν να προστατεύσουν το Obamacare, το πρόγραμμα παροχής περίθαλψης και υγείας που υιοθετήθηκε επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θα αρχίσει να εξετάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο η προσφυγή των Ρεπουμπλικάνων εναντίον του Obamacare, με στόχο να ακυρωθούν κάποια άρθρα του νόμου, ανάμεσά τους και αυτά που προβλέπουν την παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε άτομα με προϋπάρχουσες ασθένειες, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Εθελοντές των Δημοκρατικών πέρασαν το Σαββατοκύριακο στα τηλέφωνα προσπαθώντας να πείσουν ψηφοφόρους να επιστρέψουν τα λευκά ψηφοδέλτια που έχουν ζητήσει προκειμένου να ψηφίσουν μέσω επιστολής στις προεδρικές εκλογές και να τα αντικαταστήσουν με αυτά των υποψήφιων του κόμματος.

Παράλληλα μετά τον θάνατο της Γκίνσμπεργκ οι δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος προσέφεραν περισσότερα από 100 εκ. δολάρια σε υποψήφιούς του.

Ικανοποίηση για την αλλαγή της ατζέντας

Από την πλευρά τους σύμβουλοι του Τραμπ εμφανίζονται ικανοποιημένοι που, έστω και προσωρινά, έχει αλλάξει το βασικό θέμα συζήτησης ενόψει των προεδρικών εκλογών, με τους ψηφοφόρους να έχουν επικεντρωθεί στο ζήτημα του Ανώτατου Δικαστηρίου και όχι στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, σύμφωνα με πηγές εντός και εκτός Λευκού Οίκου.

«Ο Τραμπ θα προτιμούσε να αποτελεί επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας το Ανώτατο Δικαστήριο, αντί οι εκλογές να αποτελέσουν δημοψήφισμα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την covid-19» δήλωσε ο Άλεξ Κόναντ, Ρεπουμπλικάνος αρμόδιος για τη χάραξη στρατηγικής του κόμματος.

Η Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή έστειλε χθες Δευτέρα βασικά θέματα συζήτησης προς τους αξιωματούχους του κόμματος στις διάφορες πολιτείες, τα οποία έχουν στόχο κυρίως την ευαγγελική και συντηρητική βάση που ψηφίζει Τραμπ. Σε αυτά αναφερόταν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «έχει υποχρέωση να γεμίσει τη θέση» και ότι οι δικαστές που θα προτείνει «θα τηρήσουν το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου».

Στο μεταξύ δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos που δημοσιεύθηκε την Κυριακή έδειξε ότι το 62% των Αμερικανών επιθυμεί ο νικητής των προεδρικών εκλογών να ορίσει τον νέο δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου.


Πηγή