Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Η επόμενη ημέρα της εξόδου από τα μνημόνια

Μπορεί επισήμως η Ελλάδα να ολοκλήρωσε το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμά της και η κυβέρνηση να πανηγυρίζει την έξοδο από τα μνημόνια, ωστόσο η επόμενη ημέρα περιλαμβάνει εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν και μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και πρέπει να προχωρήσουν.

Στο θέμα των μεταρρυθμίσεων επέμειναν άλλωστε και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που έσπευσαν να επισημάνουν τη σημαντική για την Αθήνα ημέρα εξόδου από το μνημόνιο, σπεύδοντας να προσθέσουν ωστόσο πως η συνέχεια της επιτυχίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις.

Η 21η Αυγούστου ήταν η τελευταία ημέρα των μνημονίων, ήταν όμως ταυτόχρονα και η πρώτη μέρα της μετά μνημονίων εποχής.

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού της Αθήνας και των θεσμών έχει ήδη καθοριστεί για τις 29 και 30 Αυγούστου, στη συνεδρίαση του Euroworking Group, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου. Το EWG και το Eurogroup θα είναι τα πρώτα που θα γίνουν στην πολυσυζητημένη εποχή της «μεταμνημονιακής εποπτείας» και στη συνεδρίαση του πρώτου αναμένεται να αποφασιστούν οι λεπτομέρειες της πρώτης καθόδου των δανειστών στην Αθήνα. Η Ελλάδα θα δέχεται επίσκεψη από τους εταίρους κάθε τρίμηνο, καθώς θα βρίσκεται σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», στην οποία θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.

Στην ατζέντα αναμένεται να περιληφθεί και το θέμα της αναστολής της μείωσης των συντάξεων αλλά και οι πρωτοβουλίες που επιθυμεί να αναλάβει η ελληνική πλευρά για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου του 2019 (μέσα από φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές).

Οι θεσμοί θα επιστρέψουν με πιο χαλαρή – συμβουλευτική μορφή αλλά σίγουρα όχι χωρίς απαιτήσεις για τον προϋπολογισμό του 2019, που θα καταρτιστεί το Σεπτέμβριο, θα έρθει στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα οδεύσει προς τις Βρυξέλλες, στις 15 του ίδιου μήνα.

Αυτό το διάστημα, του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, φαίνεται πως είναι και το πιο κρίσιμο για την ελληνική πλευρά και τις επιδιώξεις της, καθώς θα δείξει, από την αντιμετώπιση του προσχεδίου και του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού, τι περιθώρια ευελιξίας έχει η κυβέρνηση.

localStorage.clear();


Πηγή