Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Η Ευρώπη με το βλέμμα στραμμένο στις γαλλικές εκλογές

Η αντίστροφη μέτρηση για τον β΄ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών έχει ξεκινήσει. Σε λίγες ώρες οι κάλπες θα ανοίξουν και οι Γάλλοι πολίτες καλούνται να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο τους. Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λέπεν περιμένουν να μάθουν ποιος από τους δύο θα λάβει τελικά την εμπιστοσύνη του λαού της Γαλλίας.

Οι υποσχέσεις και από τα δύο στρατόπεδα πολλές, με την Μαρίν Λεπέν να επικεντρώνεται κυρίως στα εθνικά θέματα αλλά και στην εμμονή της να βγάλει την χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα υπόσχεται επιστροφή στα εθνικά σύνορα αμέσως ακυρώνοντας τη Συνθήκη Σένγκεν καθώς και απέλαση αμέσως όλων των αλλοδαπών που έχουν χαρακτηριστεί από τις αρχές σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Γαλλίας.

Από την μεριά του ο Εμανουέλ Μακρόν Άμεσος ρίχνει την βαρύτητα στην οικονομία τονίζοντας ότι ο  έλεγχος των δημόσιων οικονομικών θα γίνει από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα προκειμένου να διαθέτουμε ήδη από τα μέσα Ιουνίου αποτελέσματα για την τρέχουσα διαχείριση.

Την ίδια ώρα ολόκληρη η Ευρώπη κοιτάζει μουδιασμένη τις εξελίξεις στα δύο στρατόπεδα με την ελπίδα ότι οι Γάλλοι τελικά θα αναδείξουν νικητή τον Εμανουέλ Μακρόν και όχι την Μαρίν Λεπέν. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημοσίων την υποστήριξη τους στον Γάλλο υποψήφιο.

Τα ποσοστά σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το Μακρόν μεγάλο νικητή αλλά καταγράφουν και μεγάλο ποσοστό αποχής. Το προβλεπόμενο ποσοστό αποχής θα είναι το δεύτερο χειρότερο σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών μετά το 1965, γεγονός που υπογραμμίζει την απογοήτευση πολλών ψηφοφόρων που έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των εκλογών πλησίασε το 78%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του franceinfo και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα έδειξε ότι το 69% των ψηφοφόρων που δεν θα πάει στις κάλπες θα το κάνει διστακτικά αρνούμενο να επιλέξει μεταξύ των δύο φιναλίστ, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ένα τρίτο των υποστηρικτών του ηττημένου υποψηφίου της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο, απάντησε στη δημοσκόπηση ότι διάκειται εξίσου αρνητικά απέναντι στον Μακρόν και στην Λεπέν.

 Η αναφορά Μακρόν στο ελληνικό χρέος

«Είμαι υπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διατηρώντας την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» δήλωσε αργά την Παρασκευή το βράδυ ο Εμμανουέλ Μακρόν στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε, πριν την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στον γνωστό ιστότοπο Mediapart, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα ηγηθεί της «μάχης» για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Είμαι υπέρμαχος της αρχής για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους του σχεδίου και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Γιατί; Επειδή το σύστημα τώρα είναι μη βιώσιμο. Για αυτό πρέπει να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας, να βρούμε μια συλλογική συμφωνία, αλλά ξέρουμε όλοι ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Η μια επιλογή είναι να κάνουμε αυτό, η άλλη είναι να πάρουμε τη συλλογική απόφαση, να ηγηθούμε αυτού του αγώνα…», επισήμανε ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

«Θα ηγηθώ αυτού του αγώνα, καθώς πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτο και θα αποκαταστήσει την συλλογική μας αξιοπιστία», δήλωσε.

Για τον επικρατέστερο – σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – νικητή του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα (για την Ελλάδα) να ξαναχτίσει μια σταθερή οικονομία, να σταθεροποιηθεί εντός του ευρώ, με το υπάρχον επίπεδο του χρέους».


Πηγή