Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

«Η Ε.Ε. οφείλει να είναι έτοιμη να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο στο Κυπριακό»

Η Ε.Ε. οφείλει να είναι έτοιμη να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο κατά την περίοδο μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, τονίζει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ε.Ε., πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα EUOBSERVER. «Μιλάμε για τον μετασχηματισμό ενός κράτους», σημείωσε ο πρέσβης, επισημαίνοντας τις προκλήσεις, τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ε.Ε. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα καταλήξουμε σε μία λύση βιώσιμη, η οποία θα αντέξει στον χρόνο, καθώς και ότι θα αποφύγουμε περιπέτειες που θα έχουν αντίκτυπο στους εταίρους μας στην Ε.Ε.», πρόσθεσε. Επίσης, ανέφερε ότι η Ε.Ε. πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία για να διευκολύνει μία διευθέτηση.

Για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, η Κύπρος θα ήθελε η Ε.Ε. να έχει μία «πιο έντονη φωνή» απέναντι στην Τουρκία, δήλωσε ο Κορνηλίου, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να εξηγήσει ότι «το 1960 είναι διαφορετική κατάσταση από το 2016». «Δεν μπορεί η Ε.Ε. να εγγυάται την ασφάλεια της περιοχής και να προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά να αγνοεί το γεγονός ότι ένα από τα μέλη της είναι διαιρεμένο και υπό κατοχή, καθώς και ότι η κυριαρχία του βρίσκεται υπό την εγγύηση τριών χωρών», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, ενώ αν η Τουρκία θέλει να είναι πιο κοντά στην Ε.Ε., η Ένωση θα πρέπει να επιμείνει ότι «αποτελείται από 28 μέλη και ότι οι στενότερες σχέσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται με ίσους όρους σε όλα τα κράτη μέλη».

Σε συνέχεια της συμφωνίας επανένωσης, μία από τις κύριες προκλήσεις θα είναι η οικονομική κατάσταση, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον κ. Κορνηλίου. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η οικονομική κατάσταση στο βόρειο τμήμα θα είναι βιώσιμη», υποστήριξε. Οι τεχνικές εργασίες για τον εντοπισμό τομέων, όπου και όταν το κεκτημένο της Ε.Ε. μπορεί να υλοποιηθεί, έχουν ήδη αρχίσει, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει αναλάβει έναν «πολύ ευπρόσδεκτο» κεντρικό ρόλο, ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι «γίνεται σημαντική προπαρασκευαστική εργασία που δεν είναι τόσο ορατή». Όπως σημείωσε ο πρέσβης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει καταστήσει σαφές πως θα υπάρξει «μία μεταβατική περίοδος (προσαρμογής στο κοινοτικό κεκτημένο), αλλά όχι μόνιμες παρεκκλίσεις». «Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλισθεί ότι η ενωμένη Κύπρος θα είναι ένα κανονικό κράτος μέλος και ότι θα λειτουργήσει με κανονικό τρόπο», τόνισε.

Εκτός από τα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα, η Κύπρος βλέπει στην επανένωση μία ευκαιρία για να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της εντός της ΕΕ. Η επανένωση θα είναι σημαντική για την Κύπρο, αλλά και σημαντική για την Ε.Ε.», δήλωσε ο Κορνηλίου, υπογραμμίζοντας ότι για πολλούς Ευρωπαίους, «η Κύπρος είναι ένα πολύ μικρό κράτος μέλος, ένα απομακρυσμένο νησί» και παραδέχθηκε ότι «μερικές φορές (εμείς) οι ίδιοι ξεχνάμε είμαστε μέρος της Ένωσης», καθώς «δεν έχουμε την αλληλεπίδραση που έχουν οι άλλοι λαοί της Ε.Ε.». «Πλησιέστερη χώρα μας είναι η Τουρκία, εν συνεχεία ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Συρία και η Αίγυπτος. Είναι μία διαφορετική γειτονιά. Πολύ διαφορετική από μία ευρωπαϊκή γειτονιά», πρόσθεσε. «Παρά το γεγονός ότι κατακτήθηκε από τόσους πολλούς και διαφορετικούς κατακτητές, η Κύπρος ήταν ανέκαθεν μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας και πολιτισμού», επεσήμανε. Με το τέλος της κατοχής μέρους ενός κράτους μέλους της Ε.Ε., «μία ανωμαλία θα αρθεί», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της περιοχής: Οι προοπτικές στην ενέργεια, η συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας θα έχουν νέα δυναμική».

Η ημερομηνία επανένωσης θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστούν τα δημοψηφίσματα, ένα νέο Σύνταγμα, ένας ομοσπονδιακός νόμος και η υιοθέτηση του κεκτημένου της Ε.Ε. «Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί το συντομότερο δυνατό», κατέληξε ο κ. Κορνηλίου.


Πηγή