Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Η κακοκαιρία σάρωσε Κέρκυρα και Ήπειρο

Προβλήματα έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές καταιγίδες και δυνατούς ανέμους που πλήττει από χθες το βράδυ τη χώρα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, όπου καταρρακτώδεις βροχές έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους και οι άνεμοι ξεπερνούν ακόμη και τα 8 μποφόρ, ενώ από την Πέμπτη έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία ανοιχτού τύπου, προς Ηγουμενίτσα και Παξούς.

Στη Νότια Κέρκυρα, στη Λευκίμμη, γυναίκα οδηγός παρασύρθηκε αργά το απόγευμα από χείμαρρο που έπληξε τους κεντρικούς δρόμους της Λευκίμμης, ενώ σώθηκε από πολίτες, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έσπευσαν την τελευταία στιγμή και αψηφώντας τους κινδύνους, κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν από το αυτοκίνητο.

Στην περιοχή έσπευσε και η Πυροσβεστική, που έχει προβεί σε δεκάδες κοπές δέντρων, ενώ ΙΧ όχημα που ήταν σταθμευμένο σε δρόμο, στην περιοχή της Γαρίτσας, μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές όταν καταπλακώθηκε από δέντρο που έσπασε από τους δυνατούς ανέμους.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου κρούει από χθες η Πολιτική Προστασία της Κέρκυρας, ενημερώνοντας τους πολίτες για την επικινδυνότητα λόγω των καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με το kerkyrasimera.gr κορμοί δέντρων έχουν πέσει πάνω σε αυτοκίνητα, ενώ οι δρόμοι έχουν μετατραπεί και ποτάμια. Επίσης λόγω της καταιγίδας πλημμύρισαν αίθουσες του 1ου ΕΠΑΛ.

Πλημμύρες στους Παξούς

Σε ορμητικούς χείμαρρους είχαν μετατραπεί οι δρόμοι στον Γάιο την πρωτεύουσα των Παξών, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τη δυνατή νεροποντή, που πλήττουν το νησί.

Τα ορμητικά νερά που συσσωρεύτηκαν από το μεγάλο όγκο της βροχής, έγιναν ποτάμια και κατάφεραν να παρασύρουν μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, παρότι, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος, «τη φετινή χρονιά, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έγιναν τα περισσότερα αντιπλημμυρικά έργα στο νησί».

Μέχρι αργά τη νύχτα στο έλεος του νερού στο Γάιο, βρίσκονταν δεκάδες σπίτια και μαγαζιά που είναι πλημμυρισμένα, ενώ στο νησί σπεύδει κλιμάκιο της πυροσβεστικής Κέρκυρας.

Άσχημη η κατάσταση στον Λούρο Πρέβεζας από την σφοδρή βροχόπτωση που πλήττει από το βράδυ της Παρασκευής την περιοχή.

Όπως αναφέρει το mypreveza.gr, κάτοικοι των οποίων τα σπίτια είναι από την πλευρά του ποταμού έχουν πανικοβληθεί, καθώς το ποτάμι έχει υπερχειλίσει και το νερό βρίσκεται σε τέτοιο ύψος που ουσιαστικά τους έχει εγκλωβίσει στο εσωτερικό.

πυροσβεστικη-βραδυ2

Η πυροσβεστική κλήθηκε να απεγκλωβίσει ανθρώπους που βρίσκονταν σε σπίτια η καταστήματα, ενώ ζημιές έχουν υποστεί περισσότερες από 20 κατοικίες.

Κατακλυσμός στην Ήπειρο, «πνίγηκε» το Ζαγόρι

Κατακλυσμός χτύπησε τα Ζαγόρια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στο κεντρικό Ζαγόρι ο δρόμος προς το Τσεπέλοβο μετατράπηκε σε χείμαρρο και χρειάστηκε η επέμβαση μηχανημάτων της Πολιτικής Προστασίας, πυροσβεστών και της τροχαίας προκειμένου αφενός να αποκατασταθεί η κυκλοφορία, και αφετέρου να δοθούν οδηγίες στους διερχόμενους οδηγούς. Την κατάσταση επιδείνωσε η πυκνή ομίχλη που προκάλεσε μειωμένη ορατότητα.

Στη Λαγκάδα Κόνιτσας η υπερχείλιση του ποταμού Σαραντάπορου διέκοψε την πρόσβαση στον οικισμό. Όπως αναφέρει το Epirus-tv-news, πολίτες ανέφεραν διαρκώς προβλήματα κατολισθήσεων σε σημεία του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου της Ηπείρου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι δήμοι και οι φορείς παραμένουν σε επιφυλακή αφού τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

aa2 Προβλήματα και στην Ήπειρο

Μεγάλα προβλήματα έχουν προκληθεί και σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου από τις συνεχείς βροχοπτώσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα σύμφωνα με το epirus-tv-news.gr αναφέρεται στο Πλαίσιο Φιλιατών, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία προς το χωριό.

tristeno

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η περιοχή του κεντρικού Ζαγορίου, αφού διεκόπη η πρόσβαση προς και από το Τσεπέλοβο, λόγω υπερχείλισης του ποταμού στη γέφυρα Κόκκορη. Από τον μεγάλο όγκο νερού πρόβλημα αντιμετωπίζει και η περιοχή Λαγκάδα Κόνιτσας, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Σαρανταπόρου.

Μικρότερα προβλήματα και στα Τζουμέρκα, όπου μεγάλα κλαδιά δέντρων έπεσαν εν μέσω οδοστρώματος στο Αμπελοχώρι ενώ στα Άγναντα έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Καταπτώσεις βράχων αναφέρονται και στην Ανατολική Ιωαννίνων.

localStorage.clear();


Πηγή