Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Η κακοκαιρία συνεχίζεται, με βροχές και καταιγίδες την Κυριακή -Πότε εξασθενεί, αναλυτική πρόγνωση | ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία αναμένεται από το βράδυ του Σαββάτου ως το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τις προγνώσεις των ειδικών.

Στα δυτικά και τα βόρεια της χώρας ο καιρός αναμένεται αίθριος και στα ανατολικά με νεφώσεις, ενώ θα εκδηλωθούν καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, και χιόνια σε ορεινές, κυρίως στην Κρήτη και την κεντρική Στερεά αλλά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Η πρόβλεψη του meteo για τον καιρό της Κυριακής

Για την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και πρόσκαιρα σε Ανατολική Πελοπόννησο, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 9 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -9 έως 5 βαθμούς), -1 έως 12 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 1 έως 11 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -2 έως 10 βαθμούς), 9 έως 15 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 4 έως 13 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυρά 6 μποφόρ και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στη θάλασσα των Κυθήρων θυελλώδεις 8 μποφόρ με εξασθένηση, με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με εξασθένηση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Σύσκεψη για την κακοκαιρία στην Πολιτική Προστασία -«Αποφύγετε τις μη απαραίτητες μετακινήσεις», οι συστάσεις

Ξεκινά το νέο κύμα κακοκαιρίας: Πού αναμένονται σήμερα χιόνια και βροχές -Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Νεφώσεις αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα νότια και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ, με σημαντική εξασθένηση στη συνέχεια.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, χαμηλές θερμοκρασίες και κατά τόπους παγετός τις βραδινές και πρωινές ώρες περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ.

Meteo: Επικινδυνότητα επεισοδίου βροχόπτωσης κατηγορίας 3

Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 29/01, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα στα βόρεια σταδιακά άρχισαν να εξασθενούν, ενώ από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 29/01 επηρεάζουν βαθμιαία τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας, με βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι οποίες θα είναι ισχυρές, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 29/01 και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 30/01, κατατάσσοντας την κακοκαιρία στην κατηγορία 3 του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Για τη νέα κακοκαιρία, επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη:

  • οι έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας,
  • οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 29/01 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 30/01,
  • οι μεγάλες ποσότητες νερού που αναμένεται να συσσωρευτούν κυρίως στις κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη χιονοκάλυψη, εξαιτίας της τήξεως του χιονιού από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις.  

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Κυριακή

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, στα δυτικά και τα βόρεια ο καιρός θα είναι αίθριος, από το μεσημέρι όμως στα ανατολικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά, τα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου.

Τα φαινόμενα, που θα είναι ισχυρά τις πρώτες πρωινές ώρες στη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το μεσημέρι στο νότιο Αιγαίο, βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο νοτιοδυτικό Αιγαίο και την ανατολική Πελοπόννησο τοπικά 8 με 9 μποφόρ, από τις μεσημβρινές ώρες όμως βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στα νοτιοανατολικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, πρόσκαιρα το πρωί στα ανατολικά έως 8 μποφόρ, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Από το απόγευμα θα γίνουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
  • Θερμοκρασία: Από 01 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα πιθανώς να είναι τοπικά περιορισμένη. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά γενικά αίθριος, από το μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -04 (μείον 4) έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Στη νότια Πελοπόννησο νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.
  • Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα νότια, κυρίως θαλάσσια – παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες, που τις πρώτες πρωινές ώρες στα νότια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα γρήγορα στα βόρεια και μέχρι το μεσημέρι στα υπόλοιπα θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της κεντρικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου.
  • Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7, στα ανατολικά 7 με 8 και στη νότια Πελοπόννησο 8 με 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 01 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στην Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης.
  • Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα δυτικά 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα εξασθενήσουν.
  • Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Στα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα στα βόρεια και από το μεσημέρι και στα Δωδεκάνησα θα εξασθενήσουν. Στα βορειότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
  • Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ. Στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
  • Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Τις πρωινές ώρες νεφώσεις με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Από το μεσημέρι λίγες νεφώσεις.
  • Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, που βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή