Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι μεταξύ των ανερχόμενων πολιτικών προτεραιοτήτων με τις οποίες θα πρέπει να ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «Parlemeter» 2016, που διενεργήθηκε στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση (42%, +8 έναντι του 2015).

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2016 από την Kantar Public (πρώην TNS opinion) είναι ετήσια και αφορά την εικόνα που έχουν οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ρόλο του, για τα θέματα συμμετοχής στην ΕΕ αλλά και για θέματα ταυτότητας, ιθαγένειας, πολιτικών προτεραιοτήτων και αξιών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η απόλυτη πλειοψηφία των Ευρωπαίων εξακολουθεί να πιστεύει ότι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ευπρόσδεκτη (53%, -2% σε σχέση με το 2015), και ότι η χώρα τους ωφελήθηκε από την ιδιότητα του μέλους (60% όπως ακριβώς και πέρσι).

Ομοίως, περίπου επτά στους δέκα ερωτηθέντες εκτιμούν πως τα όσα ενώνουν τους Ευρωπαίους είναι πιο σημαντικά από αυτά που τους χωρίζουν (71%, -3).

Σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους συμμερίζονται επίσης την άποψη ότι ένα εναρμονισμένο ευρωπαϊκό σύστημα κοινωνικής προστασίας θα ενισχύσει την αίσθηση του να είναι κάποιος Ευρωπαίος πολίτης (46%, +1).

Οι Ευρωπαίοι έχουν ουδέτερη εικόνα (44%, -2) για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επιθυμούν η ΕΕ να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο (46%, +2), δύο δείκτες που σταθεροποιούνται. Επίσης η γνώση που έχουν οι Ευρωπαίοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει καλή, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τέλος, στην παρούσα έρευνα άλλα αποτελέσματα παρουσιάζουν κάμψη:

Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η φωνή τους λαμβάνεται ολοένα και λιγότερο υπόψη, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν και οι ερωτηθέντες στα 26 από τα 28 κράτη μέλη, εκτιμούν ότι η φωνή τους μετράει περισσότερο στη χώρα τους (53% κατά μέσον όρο, -10 έναντι του 2015) από ό,τι σε επίπεδο ΕΕ (37% κατά μέσον όρο, -2).

Οι Ευρωπαίοι δείχνουν όλο και πιο απαισιόδοξοι σχετικά με την κατεύθυνση που λαμβάνουν τα πράγματα, τόσο στην ΕΕ (54% «τα πράγματα βαίνουν προς την λανθασμένη κατεύθυνση», +13 έναντι του 2015) όσο και στη χώρα τους (54% «το ίδιο», +14),

Διαπιστώνεται επίσης σημαντική υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος ως μίας από τις βασικές συνιστώσες της ευρωπαϊκής ταυτότητας (33%, -6).

Όπως για κάθε έρευνα του τύπου αυτού, η ανάλυση οφείλει να λάβει υπόψη το ευρωπαϊκό, εθνικό και διεθνές πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι συνεντεύξεις.


Πηγή