Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Η Κομισιόν ετοιμάζει μεγάλο «χτύπημα» στην Amazon

Ολοκληρωτικό πόλεμο φαίνεται πως έχει εξαπολύσει η Κομισιόν κατά του αμερικανικού κολοσσού διαδικτυακού εμπορίου, την Amazon! Δημοσιεύματα των «Financial Times» και της «Wall Street Journal», αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  θα ζητήσει ακόμα και σήμερα Τετάρτη από το Λουξεμβούργο να εισπράξει διαφυγόντες φόρους περίπου δέκα ετών από την Amazon, με την κατηγορία ότι η εταιρεία έχει απολαύσει προνομιακό φορολογικό καθεστώς στο Μεγάλο Δουκάτο.

Η αναμενόμενη απόφαση σε βάρος της Amazon έρχεται περίπου ένα χρόνο μετά την ποινή-μαμούθ που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στην Apple, ζητώντας από την Ιρλανδία να εισπράξει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη καταβεβλημένους φόρους. Τότε, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε προειδοποιήσει για κίνδυνο επιδείνωσης στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Το Λουξεμβούργο είναι η έδρα για το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Amazon, όμως η Επιτροπή εκτιμά ότι η συμφωνία που σύναψε η εταιρεία με την κεντροευρωπαϊκή χώρα το 2003 συνιστά παράνομη κρατική βοήθεια.

Η επίμαχη συμφωνία ουσιαστικά έθεσε ένα πλαφόν στους φόρους που θα ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει ετησίως η Amazon, δίνοντας στην αμερικανική εταιρεία αθέμιτο πλεονέκτημα σε βάρος ανταγωνιστών της.

localStorage.clear();


Πηγή