Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Η κρίση του κορονοϊού ξεσκέπασε την «κακομεταχείριση» μεταναστών σε χώρες της Ασίας

Η κρίση του κορονοϊού ξεσκέπασε την «κακομεταχείριση» μεταναστών σε χώρες της Ασίας

Με εκατομμύρια εργαζόμενους μετανάστες από το Ντουμπάι ίσαμε τη Σιγκαπούρη, που είτε βρίσκονται σε καραντίνα, ή έχουν επιστρέψει σπίτια τους, λόγω του lockdown που εφαρμόζεται κατά του κορονοϊού, πολλές πόλεις αντιμετωπίζουν βασικές ελλείψεις εργατών, την ώρα που οι χώρες αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς.

Στην Ινδία, τα αυστηρά μέτρα εγκλεισμού στις πόλεις οδήγησαν σε έξοδο εκατομμύρια μετανάστες, που εργάζονταν στην ύπαιθρο, ενώ στη Σιγκαπούρη και στις χώρες του Κόλπου, οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τους θυλάκους μόλυνσης μεταξύ των ξένων εργατών.

«Θα δούμε για πολλούς μήνες μια σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού σε μεγάλες πόλεις της Ινδίας, ειδικά στις κατασκευές, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις μεταφορές και τις βιοτεχνίες», δήλωσε ο Τσινμάι Τούμπε, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Διοίκησης της Ινδίας στο Αχμενταμπάντ.

«Οι εργαζόμενοι θα μείνουν μακριά από τις δουλειές τους για περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο, και πιθανότατα θα επιστρέψουν μόνο όταν οι μισθοί θα αρχίσουν να παίρνουν την ανιούσα λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών», πρόσθεσε ο Τούμπε, ο οποίος μελετά τη μετανάστευση στη χώρα.

Εκτιμάται ότι περίπου 120 εκατομμύρια μετανάστες εργάζονται στις πόλεις της Ινδίας, και ορισμένα κρατίδια στη χώρα προσφέρουν ήδη υψηλότερους μισθούς για να τους προσελκύσουν και να παραμείνουν, ενώ άλλα έφθασαν μέχρι του σημείου να αποπειραθούν να ακυρώσουν τα δρομολόγια των τραίνων που θα τους μετέφεραν στις χώρες τους.

Στη Σιγκαπούρη, όπου περισσότερα από τα τρία τέταρτα των συνολικών κρουσμάτων συνδέονται με τους ασφυκτικά υπερπλήρεις κοιτώνες φιλοξενίας άνω των 300.000 ξένων εργατών, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε καραντίνα, εν μέσω των έντονων επικρίσεων για τα άθλια καταλύματα και συνθήκες διαβίωσής τους.

Με την οικονομία της Σιγκαπούρης να στηρίζει την άνθισή της στο φτηνό ξένο εργατικό δυναμικό, ο χειρισμός της κατάστασης από την κυβέρνηση θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι μετανάστες εργαζόμενοι θα βλέπουν πλέον την πόλη-κράτος, τονίζει ο Άλεξ Άου, αντιπρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Transient Workers Count Too.

«Ήδη, βλέπουμε καθυστερήσεις στις κατασκευές και ελλείψεις εργαζομένων στον τομέα της υγιεινής και καθαριότητας. Τα πεζοδρόμια δεν έχουν σκουπιστεί για εβδομάδες», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

«Εάν ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων γυρίσουν σπίτια τους λόγω ύφεσης, θα υπάρξει απώλεια πίστης και θα έβλεπαν τη Σιγκαπούρη ως ένα λιγότερο ελκυστικό χώρο εργασίας. Ωστόσο, δεν έχουν πολύ καλλίτερες επιλογές στις χώρες καταγωγής τους», πρόσθεσε.

Το ίδιο ισχύει επίσης και για τις χώρες του Κόλπου, οι οποίες προσελκύουν εκατομμύρια μετανάστες εργαζομένων κατά κύριο λόγο από τη Νότια Ασία.

Τα υψηλότερα ημερομίσθια από τις χώρες καταγωγής τους και οι λιγότερο περιοριστικές πολιτικές μετανάστευσης από αυτές που εφαρμόζουν οι χώρες της Δύσης, σημαίνουν ότι οι χώρες του Κόλπου θα εξακολουθήσουν να προσελκύουν μετανάστες εργαζόμενους, δήλωσε ο Φρόιλαν Μαλίτ Jr., ειδικός στον τομέα της μετανάστευσης στον Κόλπο στο Πανεπιστήμιο Καίμπριτζ.

«Με λιγότερους μετανάστες εργάτες, ή καθυστερήσεις στην επιστροφή τους στις θέσεις εργασίας, ορισμένοι τομείς θα υποφέρουν, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής τους από ξένο προσωπικό – όπως οι κατασκευές, τα ξενοδοχεία, οι οικιακές βοηθοί και τομείς υπηρεσιών όπως ο καθαρισμός, η ασφάλεια», τόνισε ο ίδιος όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων προσθέτοντας όμως πως «μακροπρόθεσμα, οι μετανάστες πιθανότατα θα επιστρέψουν».

Όπως και η Σιγκαπούρη, έτσι και τα έθνη του Κόλπου είναι πιθανό να βελτιώσουν τα καταλύματα των ξένων μεταναστών που σήμερα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, τόνισε ο Μαλίτ.

Παράλληλα, αν και η ινδική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει διανομές, οι πόλεις πρέπει να προσφέρουν προσιτά ενοίκια και καταλύματα για μετανάστες, υψηλότερους μισθούς και κοινωνικές παροχές σε όλα τα κρατίδια, δήλωσε ο Τούμπε.

«Οι πόλεις πρέπει να γίνουν πιο φιλόξενες για τους μετανάστες. Αυτή η κρίση ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ πόλεων και μεταναστών», τόνισε.


Πηγή