Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Η κυβέρνηση Τραμπ «φρενάρει» το πρόγραμμα της Μισέλ Ομπάμα για υγιεινά σχολικά γεύματα

Χαλαρώνει η διακυβέρνηση Τραμπ το διατροφικό πρόγραμμα που είχε προωθήσει η πρώην Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα με στόχο να είναι πιο υγιεινά τα σχολικά γεύματα στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας ανέβαλε την μείωση στη χρήση αλατιού, χαλάρωσε τις προϋποθέσεις για τη χρήση προϊόντων ολικής άλεσης και επέτρεψε την επιστροφή των προϊόντων γάλακτος με γεύση και γλυκαντικά.

Όπως σημειώνει το BBC επικαλούμενο στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, ένα στα πέντε παιδιά στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκο,

Περισσότερα από τριάντα εκατομμύρια παιδιά, κυρίως από χαμηλά οικονομικά στρώματα, τρέφονται με τα σχολικά γεύματα που χρηματοδοτεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα που είχε προωθήσει η Μισέλ Ομπάμα δέσμευε τα σχολεία να περιορίσουν θερμίδες, αλάτι και τρανς λιπαρά και να αυξήσουν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα είδη ολικής άλεσης, προκειμένου να λάβουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.

Κάποια όροι και προϋποθέσεις όμως είχαν «πάει πολύ μακριά» σχολίασε ο Σόνι Περντού, νέος υπουργός Γεωργίας. «Αν τα παιδιά δεν τρώνε το φαγητό κι αυτό καταλήγει στα σκουπίδια, δεν λαμβάνουν καθόλου θρεπτικά συστατικά κι έτσι υπονομεύεται ο σκοπός του προγράμματος» πρόσθεσε.

Το υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι οι διατροφικές απαιτήσεις που επιβλήθηκαν στα σχολεία την τελευταία πενταετία επιβάρυναν κατά 1,2 δισ. δολάρια τον προϋπολογισμό για τις σχολικές περιφέρειες και τις πολιτείες και πως οι αλλαγές θα δώσουν στα σχολεία «μεγαλύτερη ευελιξία».

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard, η κατανάλωση λαχανικών ανά μαθητή αυξήθηκε κατά 16% από το 2011 έως το 2012, όταν άρχισε η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος.  Ωστόσο οι μαθητές εξακολουθούσαν να πετούν το 40% των φρούτων τους παρά τους νέους κανονισμούς.


Πηγή