Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Η Μελόνι τρέχει στα δικαστήρια διάσημο συγγραφέα: Τον κατηγορεί για δυσφήμιση, την αποκάλεσε «κάθαρμα»

Στο εδώλιο του δικαστηρίου βρίσκεται σήμερα ο Ιταλός συγγραφέας, Ρομπέρτο Σαβιάνο με την κατηγορία της δυσφήμισης προς τη νέα πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Η Μελόνι, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», είχε μηνύσει τον διάσημο συγγραφέα και δημοσιογράφο για δηλώσεις του το 2020 στις οποίες καταφέρθηκε τόσο απέναντι στην ίδια όσο και στον κυβερνητικό της εταίρο, Ματέο Σαλβίνι.

Ο Σαβιάνο ζει υπό αστυνομική συνοδεία και κρύβεται από τη ναπολιτάνικη μαφία, την Καμόρα, από το 2006, αφού απειλήθηκε από μαφιόζους μετά τη δημοσίευση του διάσημου βιβλίου του «Γόμορρα» ένα βιβλίο κόλαφος για την ιταλική Μαφία. Ο συγγραφέας με την κατηγορία της δυσφήμισης αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.

«Θέλω απλώς να πω στην Μελόνι και τον Σαλβίνι, καθάρματα! Πώς μπορέσατε;»

Ο Σαβιάνο τον Δεκέμβριο του 2020 είχε κληθεί να σχολιάσει σε τηλεοπτική εκπομπή το θάνατο ενός μωρού έξι μηνών απ΄οτη Γουινέα μετά από ναυάγιο μεταναστών στη Μεσόγειο.

Συμπεριλαμβάνοντας στα σχόλιά του τον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ως υπουργός Εσωτερικών εισήγαγε διάταγμα που επιβάλλει πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ στα σκάφη διάσωσης των ΜΚΟ που φέρνουν ανθρώπους στην Ιταλία, είπε ο Σαβιάνο: «Θέλω απλώς να πω στην Μελόνι και τον Σαλβίνι, καθάρματα! Πώς μπορέσατε;».

«Έχω βαρεθεί να γίνομαι μάρτυρας αυτής της αηδιαστικής κερδοσκοπίας του Σαβιάνο», είχε δηλώσει η Μελόνι μετά τα σχόλια του συγγραφέα. «Είναι φυσιολογικό να επιτρέπεται σε αυτόν τον κατά συρροή μισητό να δυσφημίζει, χωρίς δυνατότητα απάντησης, ανθρώπους που δεν είναι παρόντες σε εκπομπή;»

«Έχω ήδη ζητήσει από τους δικηγόρους μου να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες εναντίον του», είχε ανακοινώσει η Τζόρτζια Μελόνι, από τη θέση της αντιπολίτευσης τότε.

Διεθνής στήριξη στον Σαβιάνο

Σε προηγούμενη συνέντευξή του στον Guardian, ο Σαβιάνο, ο οποίος έχει επανειλημμένα επικρίνει τη μεταχείριση των μεταναστών στην Ιταλία, δήλωσε: «Αν καταδικαστώ, θα απαντήσω στα λόγια μου, αλλά δεν θα μετανιώσω ποτέ που έχασα την ψυχική μου ηρεμία και ίσως και πολλούς αναγνώστες επειδή υπερασπίστηκα τους όσους δεν έχουν φωνή».

Πολυάριθμες ενώσεις συγγραφέων και λογοτεχνών έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον Σαβιάνο . Ο πρόεδρος του PEN International- ένα παγκόσμιο υποστηρικτικό δίκτυο για την διάδοση του βιβλίου, την προστασία των δημιουργών και την ελευθερία της έκφρασης, κάλεσε την Meloni να αποσύρει όλες τις ποινικές κατηγορίες για δυσφήμιση εναντίον του Σαβιάνο και να τηρήσει τις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις της Ιταλίας για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης.

«Οι ποινικές αγωγές δυσφήμισης… είναι τιμωρητικές και μπορούν να οδηγήσουν σε αυτολογοκρισία και να αποθαρρύνουν την ερευνητική δημοσιογραφία που είναι τόσο απαραίτητη σε μια υγιή και λειτουργική δημοκρατία», δήλωσε.

«Ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, η συνέχιση της υπόθεσής σας εναντίον του θα έστελνε ένα ανατριχιαστικό μήνυμα σε όλους τους δημοσιογράφους και συγγραφείς της χώρας, οι οποίοι μπορεί πλέον να μην τολμούν να μιλήσουν υπό τον φόβο των αντιποίνων» προειδοποίησε ο πρόεδρος του δικτύου.

Η σημερινή ακρόαση πραγματοποιείται αφότου η Μελόνι, στην πρώτη δοκιμασία της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησής της, έθεσε σε ισχύ ένα αμφιλεγόμενο αντιμεταναστευτικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει την επαναπροώθηση των ενήλικων αιτούντων άσυλο, κυρίως ανδρών, που διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο και οι ιταλικές αρχές δεν θεωρούν ότι χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Η σημερινή κατηγορία δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει ο διάσημος συγγραφέας για συκοφαντική δυσφήμηση. Το 2018, ο Ματέο Σαλβίνι κατέθεσε μήνυση σε βάρος του διότι τον αποκαλούσε «Il Ministro della Malavita» (υπουργό του ποκόσμου).


Πηγή