Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Η Ουγγαρία στηρίζει την προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ

Η Ουγγαρία στηρίζει την πρωτοβουλία οκτώ ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία.

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάρτο σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η Ουγγαρία στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία και παροτρύνουμε τις Βρυξέλλες να θέσουν το θέμα στην ατζέντα», δήλωσε ο Σιγιάρτο, αναφερόμενος στην πρόταση των προέδρων τριών κρατών της Βαλτικής, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας και της Σλοβενίας.

Οι πρόεδροι οκτώ χωρών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης κάλεσαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να χορηγήσουν άμεσα στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ και να ανοίξουν τις συνομιλίες ένταξης, σύμφωνα με ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε χθες.

«Ο ουγγρικός λαός δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο, οι Ούγγροι θέλουν ειρήνη και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Σιγιάρτο, ζητώντας να υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για επίλυση της διαμάχης.

Ουκρανία: Ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο -Δεν θα σταλούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ

Κρεμλίνο: Οι δυτικές κυρώσεις δεν θα κάνουν ποτέ τη Ρωσία να αλλάξει τη θέση της για την Ουκρανία

Ο Σιγιάρτο εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Ουκρανία, τον ανατολικό γείτονα της Ουγγαρίας όπου ζει μεγάλη κοινότητα Ούγγρων, λέγοντας ότι η Ουγγαρία στηρίζει τη κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ενώ η Βουδαπέστη προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα, ο Σιγιάρτο δήλωσε χθες ότι η Ουγγαρία δεν θα επιτρέψει να περάσουν από το έδαφός της θανατηφόρα όπλα.

Η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι 62.736 πρόσφυγες είχαν φθάσει στην Ουγγαρία από την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής. Οι περισσότεροι εξ αυτών σχεδιάζουν να μετακινηθούν στη δυτική Ευρώπη.


Πηγή