Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Η παγίδα στον νέο ΕΝΦΙΑ

Τα σενάρια για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας βρίσκονται υπό επεξεργασία στο υπουργείο Οικονομικών.

Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει ο νέος φόρος είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η θέσπιση ενός νέου ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα είναι Φόρος για τη Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία και θα συνεχίσει να αποδίδει 3,2 δισ. ευρώ.

Το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να βγει η τελική εξίσωση με τις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών είναι η επιβολή «οικογενειακού ΕΝΦΙΑ», για το σύνολο δηλαδή των ακινήτων που έχει στην κατοχή της μια οικογένεια.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει στόχο να φέρει έσοδα μεγαλύτερα των 3,2 δισ. ευρώ που είναι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές (για τον ΕΝΦΙΑ), καθώς θα είναι προοδευτικός και ανάλογα με το πλήθος των ακινήτων που κατέχει κάθε οικογένεια θα αυξάνεται.

Με το συγκεκριμένο μέτρο, η κυβέρνηση θέλει να φορολογήσει όλους όσοι είχαν μεταβιβάσει τα ακίνητα σε μέλη του στενού τους οικογενειακού περιβάλλοντος για να αποφύγουν τη φορολόγηση. Δηλαδή όσοι έκαναν μεταβίβαση στα παιδιά τους θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Έτσι το αφορολόγητο όριο που θα τεθεί θα είναι οικογενειακό και για τον φόρο θα μετρούν αθροιστικά όλα τα ακίνητα που έχει μια οικογένεια.

localStorage.clear();


Πηγή