Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Η πρώτη ψηφοφορία του Μπρετ Κάβανο ως ανώτατου δικαστή

Ο Μπρετ Κάβανο αναμένεται να κληθεί να λάβει μέρος για πρώτη φορά ως δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σε δικαστική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί αύριο ή μεθαύριο.

Ο Κάβανο θα κληθεί να αποφασίσει έπειτα από αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τη δικαιοδοσία παρέμβασης των δικαστηρίων στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας, σύμφωνα με το «Politico».

Η αμερικανική κυβέρνηση έκανε μία αποτυχημένη προσπάθεια την προηγούμενη εβδομάδα, ζητώντας από τη δικαστή του ανώτατου δικαστηρίου Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ να παρέμβει προκειμένου να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε μια διαδικασία ένορκων καταθέσεων του υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, αλλά και του υπεύθυνου πολιτικών δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Τζον Γκορ.

Οι καταθέσεις αυτές αναφέρονται σε μηνύσεις κατά απόφασης του Ρος να ζητήσει να συμπεριληφθεί ερώτηση σχετική με την ιθαγένεια στην απογραφή του 2020.

Η δικαστής απέρριψε το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης άφησαν να εννοηθεί ότι προετοιμάζουν την επιστροφή του αιτήματος στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μέσω μιας έκτακτης διαδικασίας κατά τις επόμενες ημέρες, εκτός και αν το αίτημά τους γίνει αποδεκτό από τα δικαστήρια κατώτερης βαθμίδας.

Ωστόσο μία τέτοια εξέλιξη δεν θεωρείται πιθανή.

Οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστηρίζουν ότι οι καταθέσεις του Ρος και του Γκορ που διατάχθηκαν από έναν ομοσπονδιακό δικαστή στην πόλη της Νέας Υόρκης αποτελούν μία παράνομη παρέμβαση στη δικαιοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας και μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για υψηλόβαθμους αξιωματούχους με σημαντικές αρμοδιότητες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για μία υπόθεση, η οποία αναμένεται ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του Κάβανο, που έχει υποστηρίξει δημόσια μία ευρεία ερμηνεία των αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας.

Από την άλλη μεριά, μία τέτοια εξέλιξη από την πλευρά του ανώτατου δικαστή θα επιβεβαιώσει τους επικριτές του διορισμού του, οι οποίοι κατά το δραματικό χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της επικύρωσης του διορισμού του υποστήριζαν ότι η παρουσία του στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα αποτελέσει μία σφραγίδα υλοποίησης της πολιτικής ατζέντας του προέδρου Τραμπ.

«Η κατάσταση φαίνεται να είναι ακριβώς αυτή, εάν οι δικαστές είναι μοιρασμένοι 4-4, ο δικαστής Κάβανο θα πρέπει να παρέμβει για να επιλύσει τη διαφορά σχετικά με τον Ρος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Στέφεν Βλάντεκ.

Σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή, ο Κάβανο από την πρώτη στιγμή θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, προκαλώντας ενδεχόμενα παρέμβαση του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Τζον Ρόμπερτς, προκειμένου να αποτραπούν εντυπώσεις πολιτικού χαρακτήρα.

Ο Κάβανο αναμένεται να βρεθεί για πρώτη φορά αύριο στα έδρανα του ανώτατου δικαστηρίου, καθώς διεξάγονται ακροάσεις από τους δικαστές σχετικά με τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και διαδικαστικά θέματα για την εκδίκαση αδικημάτων σε ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Ωστόσο οι υπάλληλοι του δικαστηρίου που θα εργαστούν στο γραφείο του Κάβανο αναμένονταν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους από χθες, προκειμένου να προετοιμάσουν το απαραίτητο προπαρασκευαστικό υλικό για τον δικαστή, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε πηγή που βρίσκεται κοντά στον Κάβανο το βράδυ του Σαββάτου.

Ο δικαστής δεν έχει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει την ψήφο του άμεσα

Από την άλλη μεριά, ο δικαστής δεν έχει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει την ψήφο του άμεσα στις υποθέσεις που εκδικάζονται την περίοδο αυτή από το δικαστήριο, ενώ κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γνωστοποιηθεί μέχρι το δικαστήριο να έχει ολοκληρώσει τη συνήθη διαδικασία λήψης των αποφάσεών του, αλλά και τη γνωστοποίησή τους.

Μία τέτοια διαδικασία διαρκεί για εβδομάδες ή μήνες.

Από την άλλη μεριά, η κατάθεση αιτημάτων που έχουν έναν άμεσο χαρακτήρα εκδίκασης, όπως αυτό που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση αναφορικά με την απογραφή του 2020, εκδικάζονται μέσα σε ημέρες ή ακόμη και ώρες.

Η δικαστής Γκίνσμπεργκ φαίνεται ότι δεν έφερε την αίτηση της αμερικανικής κυβέρνησης στην ολομέλεια του δικαστηρίου ενδεχομένως επειδή θεώρησε ως πρώιμη μία τέτοια εξέλιξη.

Από την άλλη μεριά, είναι συνηθισμένη εξέλιξη οι δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να ενημερώνουν για αιτήματα άμεσου χαρακτήρα της κυβέρνησης τους συναδέλφους τους, προκειμένου να αναλαμβάνουν δικαστική δράση.

Στο επίπεδο των κατώτερων βαθμίδων της αμερικανικής δικαιοσύνης δεν υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες η παρούσα διαμάχη θα μπορούσε να επιλυθεί με τρόπο που θα εξυπηρετούνταν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Τραμπ, ώστε να αποφευχθούν πιο συγκεκριμένες προσπάθειες για την εμπλοκή του ανώτατου δικαστηρίου.

Πριν από δύο εβδομάδες ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να εμποδιστεί μία κατάθεση του Γκορ, ο οποίος και ασκεί τα καθήκοντα του υφυπουργού Δικαιοσύνης με αρμοδιότητα στα πολιτικά δικαιώματα.

Το όλο ζήτημα προέκυψε από την κατάρτιση ενός υπομνήματος την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να προστεθεί και μία ερώτηση σχετικά με την ιθαγένεια στην απογραφή που προγραμματίζεται να διεξαχθεί το 2020.

Την προηγούμενη Παρασκευή ο δικαστής Τζέσε Φούρμαν, που έχει αναλάβει την εκδίκαση δύο μηνύσεων που είναι σχετικές με την απόφαση αναγραφής της ερώτησης στην απογραφή, προχώρησε στην έκδοση μιας απόφασης που ενόχλησε την κυβέρνηση Τραμπ. Ο ίδιος διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει στην ανάκληση μιας σειράς εσωτερικών οδηγιών προς τους δικηγόρους του, που χειρίζονται την υπόθεση.

Η κατάθεση του Γκορ έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Τετάρτη, ενώ του Ρος για την Πέμπτη. Η κατάθεση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου εμποδίζεται από προσωρινή δικαστική εντολή.

Παράλληλα διαφαίνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει άλλον τρόπο, εκτός από την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, προκειμένου να εμποδίσει οριστικά τις καταθέσεις των δύο στελεχών της, ενώ η δίκη της υπόθεσης με την εκδίκαση των μηνύσεων προγραμματίζεται στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται δρομολογεί την άμεση δικαστική εμπλοκή του Κάβανο στην υπόθεση ως δικαστή πλέον στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

localStorage.clear();


Πηγή