Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Η Ρωσία απειλεί τώρα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ -Οι Ουκρανοί περιμένουν αντίποινα από τη Μόσχα μετά τη βύθιση του Moskva

Ρωσία απηύθυνε αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ επίσημη διαμαρτυρία προειδοποιώντας την αμερικανική κυβέρνηση για «απρόβλεπτε συνέπειες» λόγω της μεγάλης αύξησης της στρατιωτικής αρωγής της προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με αυτή τη διπλωματική διακοίνωση, η Μόσχα προειδοποιεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατά της αποστολής «περισσότερο ευαίσθητων» όπλων στην Ουκρανία, καθώς εκτιμά ότι τέτοιοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και θα μπορούσαν να προκαλέσουν «απρόβλεπτες συνέπειες», αναφέρει η εφημερίδα Washington Post.

Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν στην Ουκρανία ελικόπτερα και τεθωρακισμένα

Η προειδοποίηση αυτή έγινε ενώ ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία, περιλαμβανομένων ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.

«Αυτό που οι Ρώσοι μας λένε ιδιωτικά είναι ακριβώς αυτό που λέμε στον κόσμο δημόσια, ότι η μαζική βοήθεια που παρέχουμε στους ουκρανούς εταίρους μας αποδεικνύει την αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητά της», δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η Washington Post.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Το αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για τις ρωσικές απειλές

Σύμφωνα με τους New York Times, αυτή η διακοίνωση έγινε μέσω της συνήθους διπλωματικής οδού και δεν υπογράφεται από υψηλόβαθμο ρώσο αξιωματούχο.

Το CNN μετέδωσε από την πλευρά του, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το θέμα, πως αυτή η επίσημη διαμαρτυρία μπορεί να σημαίνει ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε την Τετάρτη το πράσινο φώς για μια νέα μαζική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, με πιο βαρείς εξοπλισμούς απ’ αυτούς που είχαν παραδοθεί μέχρι τώρα.

Αυτές οι νέες αμερικανικές παραδόσεις θα περιλάβουν ορισμένους «από τους πολύ αποτελεσματικούς εξοπλισμούς που έχουμε ήδη παραδώσει» στην Ουκρανία, αλλά επίσης «νέες δυνατότητες», μεταξύ των οποίων κυρίως «συστήματα πυροβολικού» και «τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς στρατευμάτων», διευκρίνισε η αμερικανική κυβέρνηση.

Η βύθιση του Moskva αλλάζει τις κινήσεις στη στρατιωτική σκακιέρα

Η βύθιση του Moskva ενδέχεται να αλλάξει τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το πολεμικό πλοίο ήταν το πλέον σημαντικό και εμβληματικό πλοία της Ρωσίας, το οποίο ηγείτο από θαλάσσης -στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας- στον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Μελέτης Πολέμου (ISW), η απώλεια αυτή της Μόσχας είναι μια «μείζονα επικοινωνιακά νίκη για την Ουκρανία» και «ευλογία για το ουκρανικό ηθικό».

Αντιθέτως, το Κρεμλίνο θα κληθεί να παλέψει ώστε να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη και χάθηκε ένα από τα πιο σημαντικά πλοία του ρωσικού στόλου. Και, βεβαίως, η εξέλιξη αυτή με την απώλεια της ναυαρχίδας Moskva του στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα πληγώσει σημαντικά το ρωσικό ηθικό και δεν μπορεί να κρυφτεί από το εγχώριο κοινό.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο τονίζει ότι η απώλεια του πολεμικού πλοίου θα μειώσει και την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους Κρουζ, αλλά «είναι απίθανο να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στις ρωσικές επιχειρήσεις συνολικά».

Ως εκ τούτου, «η πιθανώς αποδεδειγμένη ικανότητα της Ουκρανίας να στοχεύει ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να αλλάξει τα ρωσικά πρότυπα λειτουργίας, αναγκάζοντάς τα είτε να αναπτύξουν πρόσθετα εναέρια μέσα και σημεία άμυνας στην ομάδα μάχης της Μαύρης Θάλασσας, είτε να αποσύρουν πλοία από θέσεις κοντά στην ουκρανική ακτή», υποστηρίζει το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου.

Πληροφορίες για εκρήξεις σε Κίεβο και Λβιβ

Σειρήνες
αεροπορικού συναγερμού ήχησαν νωρίς
σήμερα το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της
Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ
εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το
πρωί στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της
Ουκρανίας, καθώς και στη δυτική πόλη
Λβιβ, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο σημειώνεται πως δεν υπάρχει
μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση για
τις εκρήξεις.

Κίεβο: Υψηλή η πιθανότητα να χρησιμοποιήσει χημικά η Ρωσία-Περιμένουμε τη μεγάλη επίθεση

Οι Ουκρανοί περιμένουν τη μεγάλη επίθεση από τη Ρωσία. Αυτό δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Οpen ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, ο οποίος εκτίμησε πως παραμένει ο κίνδυνος να χτυπηθούν πολιτικοί στόχοι στο Κίεβο.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να χρησιμοποιήσει η Ρωσία χημικά όπλα, σημειώνοντας ότι «αυτό ισχυρίζονται και οι συνάδελφοί μας έξω από τα σύνορα αλλά και οι δικές μας μυστικές υπηρεσίες του στρατού».


Πηγή