Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μενού της συνάντησης Μέρκελ – Λαγκάρντ

Συνάντηση το Βερολίνο θα έχουν σήμερα οι δύο «σιδηρές κυρίες» Άγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ, μαζί με επικεφαλής οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι προγραμματισμένη για τις 5 σήμερα το απόγευμα και θεωρείται βέβαιο πως στην ατζέντα θα περιληφθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει στις 20 Αυγούστου και πολλοί στη Γερμανία θεωρούν πως το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει. «Το τίμημα για μια συμμετοχή είναι υπερβολικό, μιας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την γερμανική βουλή να εγκρίνει ελαφρύνσεις ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτός αυτός ο όρος, τότε εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιμείνουμε στη συμμετοχή του ΔΝΤ και έτσι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το Ταμείο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των Γερμανών συντηρητικών σε ζητήματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκερ στην εφημερίδα Rheinische Post. «Οι ελαφρύνσεις ωστόσο πρέπει να περιορισμένες. Τα οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με τα στοιχεία του προϋπολογισμού των τελευταίων δύο ετών να είναι καλύτερα απ΄ ότι αναμένονταν».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα γερμανικοί τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν πλέον ζήτημα χρόνου την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς ενόψει της τελικής απόφασης στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

localStorage.clear();


Πηγή