Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
«Η Συμφωνία θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να λάβει τη θέση της στον κόσμο»

«Η Συμφωνία θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να λάβει τη θέση της στον κόσμο»

Τα εύσημα του στην Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτηρίζει πολύ σημαντική για τη χώρα μας, τα Βαλκάνια, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αποδίδει ο επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής των New York Times στις Βρυξέλλες Steven Erlanger.

«Πολύ σημαντική (η σημασία της). Αίρει ένα μακρόχρονο βέτο και πιστώνεται και στις δύο πλευρές. Αποτελεί πλήγμα για τη Ρωσία, αν και όχι τεράστιο, αλλά συμπληρώνει ένα κενό στα Βαλκάνια. Θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να λάβει τη δέουσα θέση της στον κόσμο και οφείλεται στον Τσίπρα και στην Ελλάδα ως σύνολο» λέει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Erlanger αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στο 4o Oικονομικό Φόρουμ των Δελφών (28 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου).

Σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και το κατά πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα είπε: «Δεν θα έπρεπε (να επηρεάζεται). Αλλά η Ελλάδα αξίζει τα εύσημα για την απόφαση για τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι που θα έχει μεγαλύτερη σημασία».

«Κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία»

Ο Erlanger σχολίασε επίσης πώς θα επηρεαστεί το Ηνωμένο Βασίλειο από μια μη συμφωνία για το Brexit.

«Κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά τώρα φαίνεται αρκετά πιθανό. Θα είναι χαοτικό, αλλά πιστεύω ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν προετοιμαστεί γι΄ αυτό καλύτερα απ΄ ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Τερέζα Μέι φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο της βρετανικής εγχώριας διαδικασίας. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, δεν νομίζω ότι θα την επηρεάσει ιδιαίτερα. Ο Τραμπ θα μιλήσει για τη θαυμάσια εμπορική συμφωνία που θα κάνει με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν θα είναι γρήγορη και δεν θα είναι θαυμάσια» είπε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή