Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Η τύχη του Λούλα κρίνεται από δικαστήριο του Πόρτο Αλέγκρε

Σε κατάσταση πόλωσης, η Βραζιλία αναμένει με κομμένη την ανάσα την κρίσιμη απόφαση ενός δικαστηρίου του Πόρτο Αλέγκρε, που ξεκίνησε στη διάρκεια του πρωινού την εκδίκαση της έφεσης του πρώην προέδρου Λούλα.

Ο 72χρονος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντε Σίλβα, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη σχεδόν δέκα ετών για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενδέχεται να μην μπορέσει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, στις οποίες θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος.

Όπως μετέδωσε Η δίκη ξεκίνησε με την ανάγνωση μιας σύνοψης της διαδικασίας από τον εισηγητή, με την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση να παίρνουν κατόπιν τον λόγο, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται μέσα στο δικαστήριο.

Ο Λούλα κατηγορείται ότι παρέλαβε ένα πολυτελές τριώροφο διαμέρισμα σε παραθαλάσσιο θέρετρο από τον κατασκευαστικό όμιλο OAS με αντάλλαγμα αναθέσεις εκ μέρους της κρατικής εταιρίας Petrobras στη διάρκεια της προεδρίας του (2003-2010).

«Αυτό το τριώροφο διαμέρισμα δεν ανήκει στον Λούλα. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι ανήκε πάντα στον OAS. Είναι σαφές πως ο Λούλα δεν πήρε ποτέ τα κλειδιά και ότι δεν έμεινε ούτε μια νύχτα εκεί», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης, Κριστιάνο Ζανίν Μαρτίνς.

Ο εισαγγελέας Μαουρίσιο Γκέρουμ κατήγγειλε από την πλευρά του μια προσπάθεια «επιμόλυνσης της διαδικασίας» μέσω της «διαιώνισης ενός προσωπικού πολιτικού σχεδίου», σε μια προφανή αναφορά στον Λούλα.

Κάθε δικαστής θα πρέπει να ανακοινώσει την ψήφο του προφορικά. Μία ομόφωνη επιβεβαίωση της καταδίκης από τους τρεις δικαστές μπορεί να περιορίσει τις επιλογές προσφυγής των συνηγόρων του Λούλα.

Όσον αφορά το ποινικό μέρος, ο πρώην πρόεδρος μπορεί επίσης να φυλακιστεί σήμερα, αν και αυτή η επιλογή παραμένει προς το παρόν αρκετά απίθανη.

Χιλιάδες υποστηρικτές μιας εμβληματικής μορφής για τη βραζιλιάνικη αριστερά αλλά και σφοδροί εχθροί του άρχισαν να καταφθάνουν από το τέλος της περασμένης εβδομάδα στο Πόρτο Αλέγκρε σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα που προκαλεί φόβους για συγκρούσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Η ένταση ήταν αισθητή από τις πρώτες ώρες της ημέρας. Η περιοχή όπου βρίσκεται το δικαστήριο, στο κέντρο ενός πάρκου, αποκλείστηκε πλήρως ενώ ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την περιοχή.

Η φωτογραφία ενός πλεούμενου στο οποίο βρισκόταν ένα τεράστιο φουσκωτό ομοίωμα του Λούλα με τη στολή του φυλακισμένου σε μία λίμνη εκεί κοντά δημοσιοποιήθηκε στο Twitter από τη στρατιωτική αστυνομία, που είπε ότι «προσέγγισε αυτό το σκάφος που βρισκόταν στην περίμετρο ασφαλείας».

Οι δρόμοι της περιοχής θα ήταν εντελώς έρημοι αν δεν βρίσκονταν αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων σε κάθε είσοδο του πάρκου.

Επιβεβαιώνοντας -όπως είναι το πιο πιθανό- ή ακυρώνοντας την καταδίκη σε φυλάκιση εννέα ετών και έξι μηνών για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το εφετείο θα κρίνει εν πολλοίς τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στη Βραζιλία.

Η ενδεχόμενη κατάθεση προσφυγών θα σημαίνει ότι η υπόθεση του Λούλα δεν πρόκειται να διαλευκανθεί πριν από πολλούς μήνες, αφήνοντας να πλανάται για πολύ ακόμα η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις εκλογές με την πιο αβέβαιη έκβαση στη Βραζιλία μετά την επιστροφή της δημοκρατίας το 1985.

Ο Λούλα έφθασε στο Πόρτο Αλέγκρε το βράδυ της Τρίτης επικεφαλής μιας πορείας υποστηρικτών του ντυμένων στα κόκκινα που είχαν φθάσει με πούλμαν. Θα ακούσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου από το σπίτι του στο Σάο Πάολο.

«Έχω την ηρεμία των αθώων, εκείνων που δεν διέπραξαν κανένα έγκλημα», δήλωσε στο Πόρτο Αλέγκρε.

«Δεν σκεπτόμαστε καν την πιθανότητα ο Λούλα να πάει στη φυλακή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκλέισι Χόφμαν, πρόεδρος του Κόμματος των Εργατών, που ίδρυσε ο Λούλα.

Αν επιβεβαιωθεί η καταδίκη του, καλεί τον κόσμο «να κατέβει στους δρόμους και να υψώσει τον τόνο, γιατί η δημοκρατία είναι σε κίνδυνο».

Το ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο (ITRF4) που έχει επιφορτιστεί με τις υποθέσεις διαφθοράς σε σχέση με την κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petrobras έχει αφήσει ελεύθερους έπειτα από έφεση μόνο το 5% των 113 καταδικασθέντων από τον δικαστή Σέρζιου Μόρο ο οποίος χειρίζεται την πολυπλόκαμη έρευνα που έχει γίνει γνωστή στη Βραζιλία με την ονομασία Operação Lava Jato «επιχείρηση πλύσιμο αυτοκινήτου εξπρές», σημείωσαν τα ΜΜΕ.

Είναι αυτός ο δικαστής, άσπονδος φίλος του Λούλα, που ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2017 την καταδίκη σοκ, και στη συνέχεια διέταξε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του.

Ο πρώην εργάτης κατήγγειλε μια «διαβολική συμφωνία» προκειμένου να μην μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές.

Ο Λούλα εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρή υποστήριξη στα υποβαθμισμένα στρώματα της κοινωνίας που επωφελήθηκαν από την πολιτική αναδιανομής που πραγματοποίησε στη διάρκεια των δύο θητειών του.

Όμως συγκεντρώνει επίσης την απέχθεια μιας μερίδας Βραζιλιάνων που εύχονται τον αφανισμό του. Ακριβώς όπως και οι αγορές: το Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο ξεκίνησε σήμερα τις συναλλαγές με αύξηση (1,72$).

Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha δίνει στον Λούλα ποσοστό 34% στην πρόθεση ψήφου πολύ μπροστά από τον βουλευτή της άκρας δεξιάς Ζαϊρ Μπολσονάρο, που πιστώνεται με το 17% των προθέσεων ψήφου.

localStorage.clear();


Πηγή