Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Θεοδωράκης: Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός παλαιού κόμματος

«Η κρίση στην Ελλάδα διαιωνίζεται γιατί στην Αθήνα υπάρχει ένα κομματικό-πελατειακό κράτος. Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστεύουν στο θεό της κομματοκρατίας», ανέφερε σήμερα από την Ξάνθη, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Μπορούμε μέσα από τη μείωση της σπατάλης του Δημοσίου να δώσουμε ένα συμβολικό μήνυμα στην κοινωνία, ότι παιδεύεσαι όχι για να πληρώνεις περισσότερους φόρους αύριο, αλλά μόνο για τη δική σου ζωή και βέβαια σταδιακά οι φόροι και οι εισφορές θα μειωθούν για να μπορείς να είσαι πιο αποδοτικός και κερδοφόρος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κύριος Θεοδωράκης άσκησε έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση, σημειώνοντας ότι «στην υπόθεση του μεταναστατευτικού η Ευρώπη αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών μας».

«Η Ευρώπη είχε υποσχεθεί στην Ελλάδα ότι θα έστελνε 600 ειδικούς για να εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου. Έχει στείλει μόνο 60. Αν αφήνεις το χρόνο να φεύγει, υπάρχουν κάποιοι που υποφέρουν και αυτοί είναι οι οικογένειες των μεταναστών και των προσφύγων στα νησιά και βέβαια οι νησιώτες που δέχονται τις πιέσεις των μεταναστατευτικών ρευμάτων», ανάφερε ο κύριος Θεοδωράκης.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει η δύναμη της Ευρώπης να εκφραστεί με διαφορετικό τρόπο και όχι να τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία που προσπαθεί να γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.

«Πολλοί από τους Ευρωπαίους που δεν έχουν ζήσει το τελευταίο κύμα προσφυγιάς, δεν έχουν δει από κοντά το τι συνέβη στο Αιγαίο, αντιμετωπίζουν αυτή την υπόθεση λίγο “ελαφρά τη καρδία”. Δεν είναι έτσι. Δεν θα πρέπει να δώσουμε καμία αφορμή για να σπάσει αυτή η συμφωνία με την Τουρκία. Θα πρέπει οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές να σταματάνε κατά κανόνα στην Τουρκία. Δεν θα αντέξουν τα ελληνικά νησιά ένα καινούργιο κύμα μετανάστευσης και βέβαια θα είναι και μία ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αν αρχίσει ο κόσμος πάλι να πνίγεται στη θάλασσα του Αιγαίου», τόνισε με έμφαση ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι στους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα οι εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι 153 θα ψηφίζουν αυτά που τους λένε να ψηφίζουν και θα παραμείνουν όσο διάστημα μπορούν περισσότερο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το μέλλον του κόμματος του, ξεκαθάρισε ότι «το Ποτάμι δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός παλαιού κόμματος».

«Είμαστε έτοιμοι, όμως, να δημιουργήσουμε κάτι μεγάλο στο Κέντρο από το μηδέν. Αν έχουν όρεξη να αναμετρηθούν στην κοινωνία γι αυτό το μεγάλο, το νέο, είμαστε εδώ», κατέληξε.

Ο κύριος Θεοδωράκης ενημερώθηκε για τη δομή, τις δράσεις, το επιστημονικό έργο και τις πρωτοβουλίες της ακαδημαϊκής κοινότητας από τον πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανάσιο Καραμπίνη, κατά την επίσκεψή του στις νεόδμητες εγκαταστάσεις του τμήματος πολιτικών μηχανικών στην πανεπιστημιούπολη της Ξάνθης, ενώ αύριο συνεχίζει την περιοδεία του στη Θράκη με διαδοχικές επισκέψεις στο διοικητή του νοσοκομείου Κομοτηνής, τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και το δήμαρχο Κομοτηνής.


Πηγή