Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Θησαυρός βρέθηκε σε εκκλησία της Πολωνίας

Ένας ανεκτίμητος θησαυρός κρυβόταν εδώ και αιώνες σε αυτόν τον καθεδρικό ναό που βρίσκεται στο Μπιντγκοζ της Πολωνίας. Κατά την διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών ρουτίνας ενόψει εργασιών ανακαίνισης του ναού, εντοπίστηκαν 480 χρυσά νομίσματα και άλλα 200 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων.

Τα περισσότερα από τα νομίσματα χρονολογούνται στο 1640 με το παλαιότερο να είναι ένα χρυσό δουκάτο από την περίοδο της βασιλείας του Σιγισμούνδου Αυγούστου από το πρώτο μισό του 16ου αιώνα. Μερικά από τα νομίσματα προέρχονται από την Αυστρία και την Τουρκία.

Άλλα αντικείμενα, όπως δαχτυλίδια και περιδέραια εκτιμάται ότι χρονολογούνται επίσης από τον 16ο και 17ο αιώνα. «Αναμφισβήτητα πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε όγκο αλλά και αξία θησαυρό που έχει βρεθεί στο Μπιντγκοζ. Υποθέτουμε ότι είχε κρυφτεί εκεί κατά την περίοδο της σουηδικής εισβολής. Το Μπιντγκοζ είχε τότε καταληφθεί τρεις φορές από τους Σουηδούς», εξηγεί ένας αρχαιολόγος.

Οι αρχαιολόγοι, σύμφωνα με δημοσίευμα του euronews, εκτιμούν οτι ο θησαυρός είχε κρυφτεί σε ένα ξύλινο κουτί, το οποίο ωστόσο δεν βρέθηκε. Ιστορικοί τέχνης αναζητούν πλέον το πότε και γιατί κρύφθτηκε ο συγκεκριμένος θησαυρός στον καθεδρικό ναό. Όλα τα ευρήματα θα αποδοθούν στο Περιφερειακό Μουσείο του Μπιντγκοζ.

localStorage.clear();


Πηγή