Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Θολώνει το τοπίο για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους

Στροφή φαίνεται ότι το υπουργείο Εργασίας σχετικά με την επιστροφή εισφορών υπέρ ασθενείας προς τους συνταξιούχους. Με επίσημη ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των ποσών θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα».

Επί της ουσίας δεν δεσμεύεται το υπουργείο, αλλά και δεν διαψεύδει ότι τα αναδρομικά θα επιστραφούν με τις συντάξεις του μηνός Δεκεμβρίου, όπως είναι ο σχετικός προγραμματισμός που αναδείχθηκε μέσα από επίσημο έγγραφο της διεύθυνσης απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ.

Όπως έγινε γνωστό, το σχετικό έγγραφο ετοιμάστηκε και απεστάλη στις υπηρεσίες του Φορέα, χωρίς να έχει δοθεί η έγκριση από τους Θεσμούς για την εκταμίευση του κονδυλίου που απαιτείται και το οποίο μπορεί να ανέλθει έως και τα 300 εκατ. ευρώ. Το μόνο που παραδέχεται το υπουργείο Εργασίας είναι ότι «η απαραίτητη προεργασία για την επιστροφή των ποσών στους συνταξιούχους ολοκληρώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ».

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η «παρακράτηση εισφορών υπέρ ασθενείας, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων, είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με διάταξη του ν.4387/2016, διορθώθηκε ο λάθος τρόπος παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας και ως βάση υπολογισμού της κράτησης προσδιορίστηκε το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκατέστησε την αδικία και έχει δεσμευτεί για την επιστροφή των ποσών που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1/1/2012 έως και 30/6/2016».

Η προετοιμασία και οι υπολογισμοί προχωρούν εντατικά και σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, σε περίπου 1,9 εκατομμύριο συνταξιούχους θα επιστραφεί, άπαξ, ποσό της τάξης των 10 ευρώ.

Μεγαλύτερες επιστροφές, περίπου 275 ευρώ, εκτιμάται ότι θα λάβουν 660.000 συνταξιούχοι, ενώ περί τις 93.000 θα λάβουν περίπου 1.000 ευρώ. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες χιλιάδες συνταξιούχων που θα λάβουν από 1.150 έως 3.000 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωσή του, δε δεσμεύεται για το χρόνο και τον τρόπο επιστροφής των ποσών, αν θα είναι δηλαδή άπαξ η σε δόσεις, τονίζοντας ότι θα ανακοινωθούν σύντομα λεπτομέρειες που αφορούν τη διαδικασία.

Πάντως από την επιστροφή ωφελούνται κυρίως όσοι ελάμβαναν ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 ευρώ και άνω.

localStorage.clear();


Πηγή