Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Θρίαμβο του Μακρόν δίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξασφαλίζοντας το 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Μαρίν Λεπέν (33,9% έως 34,5%), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων Ifop και Harris Interactive.

Ασφαλή νούμερα και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα έχουμε περίπου στις 22:00 ώρα Ελλάδας. Στο Λούβρο ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί για τον Μακρόν.

Ο κ. Μακρόν ο οποίος δημιούργησε το κίνημά του «En Marche», πριν από μόλις έναν χρόνο, κατάφερε από απόλυτο outsider να θριαμβεύσει στις γαλλικές εκλογές, καθώς μέσα σε μόλις 9 μήνες το κίνημά του απέκτησε 250.000 μέλη.

«Ανοίγει μια νέα σελίδα», «αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε πριν από λίγο ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ποσοστό αποχής ανέρχεται στο ποσοστό 25,5%.

«Οι Γάλλοι πολίτες επέλεξαν τον Μακρόν για πρόεδρο της χώρας»

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι οι Γάλλοι πολίτες επέλεξαν τον Εμανουέλ Μακρόν για πρόεδρο της χώρας επιλέγοντας να κρατήσει η Γαλλία την θέση της στην καρδιά της Ευρώπης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είχαν μια «σύντομη» και «φιλική» τηλεφωνική συνδιάλεξη, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας.

Στις πρώτες τις δηλώσεις η Μαρίν Λεπέν παραδέχτηκε την ήττα της και ανέφερε πως το Εθνικό Μέτωπο θα ανασυνταχθεί και θα διεκδικήσει την προεδρία στις επόμενες εκλογές το 2022.

Η ίδια χαρακτήρισε τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, ιστορικά.

Συγχαρητήρια και από τον Ολάντ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «συνεχάρη θερμά» τον Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω «από τις αξίες της Δημοκρατίας».

 


Πηγή