Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ιαπωνία: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ιαπωνία εντοπίστηκε στο Τόκιο, μετέδωσε σήμερα το δίκτυο NTV, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο προσβληθείς είναι ένας άντρας περίπου 30 ετών που ζει στην ιαπωνική πρωτεύουσα, αναφέρει παράλληλα η εφημερίδα Mainichi.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 16.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε περισσότερες από 75 χώρες και 5 θάνατοι στην Αφρική.

Ο ιός εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής και τείνει να προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης και εξάνθημα.

ΠΟΥ: Κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για την ευλογιά των πιθήκων

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Η παγκόσμια επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων κηρύχθηκε ως έκτακτη ανάγκη διεθνούς ανησυχίας για τη δημόσια υγεία από τον Οργανισμό, απευθύνοντας την ισχυρότερη έκκληση για δράση που μπορεί να κάνει.

Είναι η έβδομη φορά που γίνεται μια τέτοια δήλωση από το 2009, με την πιο πρόσφατη περίπτωση να είναι αυτή για την Covid-19, στην οποίο δόθηκε το ίδιο επίπεδο συναγερμού το 2020, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ για «επείγουσα ανάγκη διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία» έχει σχεδιαστεί για να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι απαιτείται συντονισμένη διεθνής απάντηση και θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση και τις παγκόσμιες προσπάθειες συνεργασίας για την κοινή χρήση εμβολίων και θεραπειών.


Πηγή