Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Ιλία Γιάσιν: Στη φυλακή δημοφιλής αντιπολιτευόμενος του Πούτιν- «Η Ρωσία θα καθαρίσει από τα καθάρματα», φώναξε

Συνεχίζοντας την παράδοσή του, το καθεστώς Πούτιν φυλάκισε σήμερα έναν από τους τελευταίους πολιτικούς του αντιπάλους και αρκετά δημοφιλή, τον Ιλία Γιάσιν.

Το δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας έδωσε εντολή για την σύλληψη του δημοφιλούς Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης, με την κατηγορία «της σκόπιμης διάδοσης δημοσίως ψευδών πληροφοριών για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», όπως ανέφερε η εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe.

Φυλακισμένη Ρωσίδα δημοσιογράφος καταγγέλει το καθεστώς Πούτιν: «Μου έκαναν ένεση με τη βία»

Φυσικό Αέριο: Η σιγή Πούτιν, τρομάζει την Ευρώπη -Οι φόβοι να μην ανοίξει ξανά η στρόφιγγα του Nord Stream 1

Η δικαστής Ναταλία Ντουντάρ αποδέχθηκε το αίτημα της ανάκρισης να τεθεί υπό κράτηση ο Ιλιά Γιάσιν έως τις 12 Σεπτεμβρίου, και απέρριψε το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης να ορισθεί εναλλακτική ποινή και συγκεκριμένα σε κατ’ οίκον περιορισμό που δεν θα σχετίζεται με την απομόνωση του.

«Μη φοβάστε αυτά τα καθάρματα, η Ρωσία θα γίνει ελεύθερη!», φώναξε ο Ρώσος πολιτικός στην αίθουσα του δικαστηρίου μετά την ανακοίνωση της προφυλάκισής του.

Ο Ίλια Γιάσιν κατηγόρησε Ρώσους στρατιώτες μέσω εκπομπής στο Youtube

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ιλιά Γιάσιν, Βαντίμ Προχόροφ, ο λόγος της παραπομπής του ήταν η εκπομπή που έκανε ο Γιάσιν στο YouTube στις 7 Απριλίου, στην οποία μίλησε για τις μαζικές δολοφονίες στην Μπούτσα κοντά στο Κίεβο. Ο Γιάσιν κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες και έδειξε ένα βίντεο του BBC που γυρίστηκε στην πόλη. Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι προβαίνει σε φρικαλεότητες εκεί και σε άλλες περιοχές που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις της.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος είναι σε θέση να κάνει αναρτήσεις στο Twitter μέσω των δικηγόρων και των συμμάχων του, έγραψε στο Twitter: «Απαιτώ την άμεση απελευθέρωση του Ιλιά Γιάσιν» και δήλωσε ότι είχε πει την αλήθεια για το τι συνέβαινε στην Ουκρανία.

Ο Γιάσιν — γνωστός πολέμιος του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν και σύμμαχος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι (ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 9 ετών) — είχε επικρίνει έντονα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε βάρος του έχει ήδη επιβληθεί πολλές φορές πρόστιμο για τις τοποθετήσεις του, ενώ τελούσε υπό κράτηση 15 ημερών για απείθεια κατά της αρχής.

Αν καταδικαστεί, ο Γιάσιν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος αυστηρός νόμος στη Ρωσία απαιτεί να χαρακτηρίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και να μη δίνονται στη δημοσιότητα πληροφορίες που αφορούν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Με αυτό το νόμο άλλωστε είναι προφυλακισμένοι ο δημοσιογράφοι Μαρία Πανομαρένκο και Βλάντιμιρ Κάρα – Μουρζά, ο δημοτικός σύμβουλος της Μόσχας ΑλεξέιΓκορίνοφ αλλά και η καλλιτέχνης από την Αγία Πετρούπολη Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο.


Πηγή