Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ινδία: «Πνίγεται» από την ατμοσφαιρική ρύπανση το Νέο Δελχί -Αιτήματα να κλείσουν τα σχολεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί έφτασε σήμερα σε «επικίνδυνα» επίπεδα, λόγω των χιλιάδων καύσεων γεωργικών υπολειμμάτων στο ύπαιθρο στην βόρεια Ινδία, οι οποίες λειτουργούν προσθετικά στις εκπομπές της βιομηχανίας και στην ρύπανση από το οδικό δίκτυο μεταφορών.

Σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα IQAir, τα επίπεδα των πιο επικίνδυνων σωματιδίων, των μικροσωματιδίων PM 2,5, που είναι τόσο μικρά που μπορούν να διεισδύσουν στο αίμα, ανέρχονταν σε 588 ανά κυβικό μέτρο νωρίς σήμερα το πρωί.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει επίπεδα μόλυνσης που χαρακτηρίζονται «επικίνδυνα».

«Αυτό που συμβαίνει με την ατμοσφαιρική μόλυνση στο Νέο Δελχί δεν υπολείπεται διόλου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας!», καταγγέλλει σε ανάρτησή του στο Twitter ο αρθρογράφος και γνωστή προσωπικότητα στην Ινδία Σούχελ Σετ. «Απόλυτη έλλειψη λογοδοσίας!»

Κάθε χειμώνα ο αέρας είναι πιο κρύος και μια κιτρινωπή και τοξική ομίχλη που τροφοδοτείται από τα νέφη από τις καύσεις στο ύπαιθρο γεωργικών υπολειμμάτων, τις εκπομπές από τη βιομηχανία και τις οδικές μεταφορές, μένει στάσιμη στην πόλη αυτή των 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

1,67 εκατομμύρια θάνατοι στην Ινδία από την ατμοσφαιρική ρύπανση το 2019

Το 2020 μελέτη της επιστημονικής επιθεώρησης Lancet απέδιδε 1,67 εκατομμύριο θανάτους στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ινδία το 2019, εκ των οποίων σχεδόν 17.500 στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Είναι πράγματι η χειρότερη περίοδος για να βρίσκεσαι έξω στο Νέο Δελχί», δήλωσε ο Χεμ Ρατζ, ένας 42χρονος αστυνομικός που βρισκόταν στο κέντρο της πρωτεύουσας, «όταν ξυπνάς δεν αισθάνεσαι ποτέ ευδιάθετος με τέτοια μόλυνση».

«Αισθάνεσαι κόπωση και είσαι σε λήθαργο το πρωί (…). Τα μάτια δακρύζουν συνέχεια και ο λαιμός είναι ερεθισμένος έπειτα από ώρες στους δρόμους του Νέου Δελχί», συνέχισε.

Οι αρχές της ινδικής πρωτεύουσας ανακοινώνουν τακτικά διάφορα σχέδια με στόχο τη μείωση της ρύπανσης, αλλά δεν έχουν μεγάλο αποτέλεσμα.

Αδιαφορούν οι αγρότες και συνεχίζουν να καίνε γεωργικά υπολείμματα

Οι εκτεταμένες καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων στο Πεντζάμπ κι άλλα κρατίδια απαγορεύονται κατ’ αρχήν, αλλά οι αγρότες εξακολουθούν να αδιαφορούν για τις εκκλήσεις υπέρ πρακτικών που δεν μολύνουν την ατμόσφαιρα.

Η κατάσταση αυτή έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς το Νέο Δελχί και το κρατίδιο Πεντζάμπ κυβερνώνται από το κόμμα Αάμ Αάντμι (AAP), αντίπαλο του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

«Μέχρι σήμερα, η Πεντζάμπ, κρατίδιο που διοικείται από το AAP, γνωρίζει αύξηση άνω του 19% των καύσεων γεωργικών υπολειμμάτων σε σύγκριση με το 2021», κατήγγειλε χθες, Τετάρτη, σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Περιβάλλοντος Μπουπεντέρ Γιαντάβ, ο οποίος είναι μέλος του BJP.

«Ξέρουμε ποιος μετατρέπει το Νέο Δελχί σε θάλαμο αερίων», σημείωσε.

Εκκλήσεις γονέων και περιβαλλοντολόγων να κλείσουν τα σχολεία

Με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γονείς και περιβαλλοντολόγοι αξίωναν παράλληλα να κλείσουν τα σχολεία.

«Ξέρω ότι τα παιδιά δεν σας ψηφίζουν, αλλά και πάλι ζητούμε από όλους τους υπουργούς του Νέου Δελχί να ΚΛΕΙΣΟΥΝ αμέσως όλα τα σχολεία», υπογράμμιζε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ακτιβιστής για το περιβάλλον Βιμλέντου Τζα. «Δεν είναι φυσιολογικό να αναπνέει κανείς» αυτόν τον αέρα «ούτε τα παιδιά μας, ενώ ένα στα τρία παιδιά έχει κάποιο θέμα στους πνεύμονες».


Πηγή