Τετάρτη , 1 Μάιος 2024

Ιράκ: Διαδηλωτές εισέβαλαν στην πρεσβεία της Σουηδίας -Διαμαρτύρονταν για το κάψιμο του Κορανίου

Μερικές δεκάδες Ιρακινοί διαδηλωτές κατάφεραν την Πέμπτη (29/6) να εισέλθουν για σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη, την πρωτεύουσα του Ιράκ,

Η κίνηση αυτή ήταν μια ένδειξη διαμαρτυρίας για το κάψιμο σελίδων ενός αντιτύπου του Κορανίου στη Στοκχόλμη από έναν Ιρακινό, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαμαρτυρόμενοι, οπαδοί του Ιρακινού σιίτη ηγέτη, Μοκτάντα Σαντρ, παρέμειναν σχεδόν ένα τέταρτο της ώρας μέσα στη διπλωματική αντιπροσωπεία της Σουηδίας και βγήκαν από αυτήν ήσυχα με την άφιξη των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με τον φωτογράφο και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το κάψιμο του κορανίου στη Στοκχόλμη έφερε κύμα αντιδράσεων -Μια από αυτές στο Ιράκ

Υπενθυμίζεται ότι ένας άνδρας έσκισε και έκαψε την Τετάρτη (28/6) ένα αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος της Στοκχόλμης, στη Σουηδία.

Η Αστυνομία της Σουηδίας έδωσε άδεια για τη διεξαγωγή μικρής συγκέντρωσης μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης, στη διάρκεια της οποίας ο διοργανωτής της είχε προαναγγείλει ότι θα κάψει ένα αντίτυπο του Κορανίου, κατά την πρώτη ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ένα κύμα αντιδράσεων σε μουσουλμανικές χώρες, όπως το Ιράκ.

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε την άμεση καταδίκη της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτό φέρνει νέα «σύννεφα» στην προσπάθεια της σκανδιναβικής χώρας να άρει το βέτο της Άγκυρας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του με τον Γερμανό γκαγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ενώ αναγνώρισε ότι η Σουηδία κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση σχετικά με την τρομοκρατία, αντέτεινε ότι οι υποστηρικτές των τρομοκρατών PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να οργανώνουν διαδηλώσεις και να χρηματοδοτούν τρομοκρατικές ομάδες στη χώρα.

Επίσης, η διπλωματία του Μαρόκου καταδίκασε την «προσβλητική» και «ανεύθυνη» πράξη -όπως τη χαρακτήρισε- στη Στοκχόλμη και ανακάλεσε επ’ αόριστον τον πρεσβευτή του στη Σουηδία.


Πηγή