Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Ισλανδία: Σε ύφεση η δραστηριότητα του ηφαιστείου -Χωρίς ζεστό νερό οι κάτοικοι [εικόνες]

Ύφεση παρουσιάζεται στη δραστηριότητα του ηφαιστείου στην Ισλανδία που εξερράγη χθες, ενώ κάτοικοι έμειναν χωρίς ζεστό νερό σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Η δραστηριότητα του ηφαιστείου που εξερράγη χθες προκάλεσε ζημιές σε δρόμους και αγωγούς και άφησε τους κατοίκους τμημάτων της χερσονήσου Ρεϊκιάνες χωρίς ζεστό νερό.

Η έκρηξη άρχισε χθες, Πέμπτη, με πίδακες λάβας να εκτοξεύονται στον αέρα σε ύψος 80 μέτρων από ρωγμή 3 χιλιομέτρων στο έδαφος, αλλά μέχρι σήμερα το πρωί είχε εξασθενήσει η δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Αυτή ήταν η τρίτη ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή, η οποία βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, από τον Δεκέμβριο.

Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, μουσεία κι άλλοι δημόσιοι φορείς στην περιοχή δεν λειτούργησαν σήμερα, ενώ η λάβα προκάλεσε ζημιές στους αγωγούς ζεστού νερού που χρησιμοποιούνται για την παροχή γεωθερμικά θερμαινόμενου ύδατος.

«Είναι πολύ άσχημη κατάσταση να έχουμε αυτήν την περιοχή χωρίς ζεστό νερό, αλλά υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, υπάρχει πόσιμο νερό και ελπίζουμε να έχουμε και ζεστό νερό ως το μεσημέρι», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ στο δημόσιο δίκτυο RUV.

Hφαίστειο στην Ισλανδία/ Φωτογραφία AP
Hφαίστειο στην Ισλανδία/ Φωτογραφία AP

Εξαπλώθηκε σχεδόν 5 χλμ. η λάβα από το ηφαίστειο

Το θερμόμετρο έδειχνε -8 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή αυτή νωρίς σήμερα το πρωί.

Δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία δείχνουν τη λάβα να έχει φτάσει σε απόσταση περίπου 4,5 χιλιομέτρων δυτικά του σημείου της έκρηξης, όπως και κάπου 500 μέτρα από το Blue Lagoon -ένα πολυτελές γεωθερμικό σπα, το οποίο εκκενώθηκε χθες και παρέμεινε κλειστό.

AΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή