Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ισπανία: Ο αποστολέας των «ματωμένων επιστολών» ήθελε να σταματήσει η υποστήριξη της Μαδρίτης στην Ουκρανία

Ο σκοπός του άνδρα που συνελήφθη για την αποστολή παγιδευμένων επιστολών σε θεσμούς όπως το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας και η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Μαδρίτη ήταν να πιέσει την κυβέρνηση να τερματίσει την υποστήριξη προς το Κίεβο.

Ο 74χρονος Ισπανός αντιμετωπίζει κατηγορίες για διακεκριμένη τρομοκρατική δράση, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα, δήλωσε σήμερα ο ανακριτής.

Οι επιστολές εστάλησαν μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, στην ουκρανική πρεσβεία στην Μαδρίτη, στην υπουργό Άμυνας, σε εταιρεία που κατασκευάζει εκτοξευτήρες ρουκετών που έχουν σταλεί από την Μαδρίτη στο Κίεβο, σε μεγάλη ισπανική στρατιωτική βάση σε κυβερνητικά γραφεία, σε δορυφορική της Ευρωπαϊκής Ενωσης εταιρεία και στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο διάστημα από τις 24 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας της ουκρανικής πρεσβείας στην Μαδρίτη είχε τραυματισθεί ελαφρά στο χέρι από την έκρηξη μίας από τις επιστολές, που είχε ως αποδέκτη τον πρεσβευτή της Ουκρανίας.

Ισπανία: Υπαρκτός ο κίνδυνος να διαφύγει στη Ρωσία ο δράστης

Ο Πομπέιο Γκονθάλεθ Πασκουάλ χρησιμοποιούσε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το VK και το ελβετικό κρυπτογραφικό service email Protonmail, πράγμα που αποτελεί ένδειξη για τον κίνδυνο να διαφύγει στην Ρωσία, σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο που προέκυψε από την πρώτη κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση.

Ο 74χρονος προμηθεύτηκε ορισμένα από τα υλικά που χρησιμοποίησε για να κατασκευάσει τις παγιδευμένες επιστολής από το Amazon.

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι το πρόσωπο που ερευνάται ανήκει ή συνεργάζεται με οποιαδήποτε τρομοκρατική συμμορία ή οργανωμένη ομάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Πηγή