Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ισπανία: Ο τουρισμός το 2022 θα πλησιάσει στο 88% τού προ πανδημίας επιπέδου | ΚΟΣΜΟΣ

Ο τεράστιος τουριστικός κλάδος της Ισπανίας θα φτάσει κοντά σε προ πανδημίας μεγέθη το 2022, ανέφερε η βιομηχανική ένωση Exceltur.

Η Ισπανία ήταν η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο πριν από την πανδημία.

Οι τουρίστες συνέρρεαν στις παραλίες και τα ιστορικά κτίρια της χώρας, ενώ οι μοντέρνες πόλεις, όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, ήταν δημοφιλείς για μικρής διάρκειας διακοπές.

Η Exceltur αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο τουριστικό προϊόν της Ισπανίας θα ανέλθει σε 135 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, 88% τού προ πανδημίας επιπέδου, έναντι 57% το 2021, όταν η μερική ανάκαμψη του εγχώριου τουρισμού δεν αντιστάθμισε τη συρρίκνωση του αριθμού των ξένων ταξιδιωτών.

Η δραστηριότητα δεν θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2023, τόνισε η βιομηχανική ένωση.

Με τους αριθμούς των μολύνσεων να σπάνε ρεκόρ σχεδόν καθημερινά, καθώς η παραλλαγή Όμικρον σαρώνει σε όλη την Ευρώπη, η Exceltur προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη στον τουριστικό κλάδο είναι απίθανο να ξεκινήσει σε πραγματικούς ρυθμούς πριν από τον Απρίλιο.

«Οι περισσότεροι επιχειρηματίες αναβάλλουν και πάλι την πλήρη ανάκαμψη των εσόδων στα προ πανδημίας επίπεδα για το 2023, ως αποτέλεσμα του τριπλού αντίκτυπου της Όμικρον, της κρίσης ενέργειας και του εφοδιασμού στα τέλη του 2021», δήλωσε η Exceltur.

Η επισκεψιμότητα σε παραλίες και στην ύπαιθρο αναμένεται να δει ισχυρή ανάκαμψη, ενώ οι αστικοί προορισμοί, που εξαρτώνται περισσότερο από τη διεθνή ζήτηση και τα επαγγελματικά ταξίδια, αναμένουν λιγότερο έντονη ανάκαμψη, εξήγησε.

Αν οι προβλέψεις αποδειχθούν ακριβείς, ο τουρισμός θα συμβάλει στο 10,5% του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας, έναντι 5,5% το 2020 και το 7,4% που αναμένει η Exceltur για το 2021.

Ο δείκτης μολύνσεων από την Covid-19 στην Ισπανία, όπως μετρήθηκε τις τελευταίες 14 ημέρες, σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ, με 3.128 κρούσματα ανά 100.000 άτομα την Τετάρτη, σημειώνοντας δεκαπλάσια αύξηση από τις αρχές Δεκεμβρίου.


Πηγή