Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Ισπανοτουρκική συνεργασία για μεγάλο αποβατικό σκάφος

Η Τουρκία υπέγραψε μια επιστολή πρόθεσης με την Ισπανία την Τετάρτη, για συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία με προγράμματα που συμπεριλαμβάνουν την από κοινού ανάπτυξη ενός σκάφους αποβάσεων (LPD), σύμφωνα με την Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η επιστολή υπογράφηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Νουρεντίν Τσανικλί και την Ισπανίδα υπουργό Άμυνας Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεντάλ Γκαρσία, μετά την σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Τσανικλί δήλωσε πως οι δύο χώρες εργάζονται για την ενδυνάμωση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, προσθέτοντας «η ανάπτυξη του αποβατικού σκάφους είναι ένα σημαντικό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας». Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχει υπογραφεί με τουρκικό ναυπηγείο, η κατασκευή ενός ελικοπτεροφόρου ή μίνι αεροπλανοφόρου όπως το περιγράφει σε δημοσιεύματά του ο τουρκικός Τύπος.

Ως πρότυπο έχει επιλεγεί το σχέδιο του ισπανικού μίνι αεροπλανοφόρου «Χουάν Κάρλος» από το οποίο πέραν των μικρών αποβατικών σκαφών που μπορεί να μεταφέρει, έχει την ικανότητα να φιλοξενήσει και από αυτό να απογειώνονται αεροσκάφη κάθετης όπως τα «Χάριερ» και η ανάλογη έκδοση του στελθ F-35 και βέβαια ελικόπτερα.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα η Τουρκία υπέγραψε μια άλλη επιστολή πρόθεσης με την Γαλλία και την Ιταλία για την ανάπτυξη ενός αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος. Με βάση αυτή την συμφωνία η τουρκική αμυντική βιομηχανία και το γαλλοϊταλικό κονσόρτιουμ της Eurosam θα εργαστούν από κοινού για να καθορίσουν τις προτεραιότητες και ανάγκες για μια συμπαραγωγή του συστήματος SAMP-T.

localStorage.clear();


Πηγή