Παρασκευή , 3 Μάιος 2024

Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν προειδοποιήσει για ύποπτες κινήσεις πριν την επίθεση της Χαμάς -Τους αγνόησαν διοικητές τους

Ισαηλινοί στρατιώτες είχαν παρατηρήσει, καιρό πριν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, περίεργες κινήσεις στα σύνορα με την Γάζα και απειλούνταν με στρατοδικείο γιατί ενοχλούσαν του διοικητές τους με τις επισημάνσεις τους.

Παρατηρητές των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) που είχαν προειδοποιήσει ότι ανησυχούσαν για την κατάσταση κατά μήκος των συνόρων της Γάζας τους μήνες πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, τους ζητήθηκε να σταματήσουν να ενοχλούν τους διοικητές τους και τους απείλησαν ακόμη και με στρατοδικείο, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο N12.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι παρατηρητές προειδοποίησαν ότι είχαν δει ασυνήθιστη εκπαίδευση και άλλες ενέργειες να λαμβάνουν χώρα δίπλα στα σύνορα, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να πλησιάζουν ξαφνικά τον φράχτη κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της επίθεσης.

Ενώ ο Ισραηλινός στρατός δίνει μάχη στην Γάζα για την καταστροφή της Χαμάς, στο εσωτερικό του Ισραήλ, δεν λείπουν οι συζητήσεις γύρω από τα γεγονότα που οδήγησαν στην αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Η απόδοση ευθυνών, αν υπάρχει, έχει μπει στον πάγο όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η Ισραηλινή πολιορκία και επέμβαση στην Γάζα, αλλά οι έρευνες και τα ρεπορτάζ για το μοιραίο Σάββατο που έφερε ξανά τα πάνω κάτω στην Μέση Ανατολή δεν σταματούν.

«Δεν θέλω να ξανακούσω γι’ αυτές τις ανοησίες -Θα περάσετε στρατοδικείο»

Οι παρατηρητές αισθάνθηκαν ότι δεν εισακούστηκαν και ένας από αυτούς αποφάσισε να απευθυνθεί απευθείας σε έναν ανώτερο διοικητή της περιοχής και του είπαν: «Δεν θέλω να ξανακούσω γι’ αυτές τις ανοησίες. Αν μας ξαναενοχλήσετε όλοι σας με αυτά τα πράγματα, θα περάσετε στρατοδικείο»

Το N12 ανέφερε επιπλέον το Σάββατο ότι οι παρατηρητές που υπηρετούσαν κατά μήκος των συνόρων της Γάζας δεν λαμβάνουν ψυχολογική βοήθεια από τον στρατό και τους είπαν πρόσφατα ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους εντός δύο εβδομάδων ή να μετατεθούν αλλού.

«Οι IDF και οι διοικητές τους παρακολουθούν στενά και με ευαισθησία όλους τους στρατιώτες που ήταν παρόντες στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου», δήλωσε εκπρόσωπος των IDF στο N12 ως απάντηση στο δημοσίευμα.

«Οι στρατιώτες συνοδεύονται από επαγγελματίες ιατρούς του συστήματος ψυχικής υγείας, αυτό συμβαίνει εκτός από τη συνεχή σχέση με τους διοικητές τους, οι οποίοι στέκονται από κοντά. Η επιστροφή τους στην υπηρεσία θα συνοδεύεται σταδιακά, με ευαισθησία και ανάλογα με την κατάσταση του καθενός. Δεν υπάρχει πρόθεση λήψης πειθαρχικών μέτρων εναντίον τους. Αν υπήρξαν συζητήσεις που αντικατοπτρίζουν το αντίθετο, τότε είναι ενάντια στις οδηγίες και θα αντιμετωπιστούν ανάλογα».

«Η Χαμάς είναι απλώς ένα μάτσο αλήτες, δεν θα κάνουν τίποτα»

Τις εβδομάδες μετά την επίθεση, παρατηρητές που υπηρετούσαν κατά μήκος των συνόρων της Γάζας δήλωσαν στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι είχαν προειδοποιήσει τους διοικητές τους επί μήνες για ασυνήθιστες ενέργειες κατά μήκος των συνόρων, αλλά αγνοήθηκαν, μεταδίδει η Jerusalem Post.

Ένας παρατηρητής δήλωσε σε παλαιότερη έκθεση της N12 ότι οι διοικητές της «αγνόησαν» τις ανησυχίες της, λέγοντάς της ότι «η Χαμάς είναι απλώς ένα μάτσο αλήτες, δεν θα κάνουν τίποτα».


Πηγή